2009. október 23., péntek

01 - A blackjack szabályai

Tanuld meg a játékszabályokat, aztán már csak játszanod kell
- persze mindenkinél jobban.
Albert Einstein


Az első lecke nagyon egyszerű lesz. Megismertetlek a blackjack szabályaival. Bár egyesek számára ez teljesen nyilvánvaló lehet,azért tanácsos mindenkinek elolvasni.

A Blackjacket vagy más néven huszonegyet francia kártyával játsszák, egy pakli 52 db lapot tartalmaz.Létezik egy,kettő,négy,hat és nyolc paklis változat.A paklik száma miatt,pedig eltérő stratégiákat kell majd alkalmaznunk ahogy azt a következő részekben majd bemutatom. A játékot egészen egyszerűen az nyeri akinek a lapjainak az összértéke közelebb van a huszonegyhez.
A lapjaink összértékét egyszerűen a lapok összeadásával határozhatjuk meg.
A lapok értéke:

- A számozott kártyák a rájuk írt számok szerint 2,3,4,5,6,7,8,9,10 értékű lehet.
- A Bubi (J), Dáma (Q) és a Király (K) (angolul=Jack, Queen, King) értéke mindig 10.
- Az ász értéke tetszés szerint 1 vagy 11 lehet.

Az ász pedig a legfontosabb lap a számunkra, mert ez adja a blackjacket, azaz egy 10-es értékű lap és az ász kombinációját, ami a legerősebb lapkombináció. Egyes kaszinókban azonban az osztó blackjacke erősebb mint a mi blackjackünk. Ez a kaszinó saját házszabályaitól függ.

A többi játékos lapjainak értéke a mi játékunk kimenetelét nem befolyásolja, a játékot mindenki az osztóval (dealer) szemben játsza.Ha a húzott lapok értéke meghaladja a 21-et vesztettünk (bust), függetlenül a dealer lapjainak értékétől. Ha az osztó lapjainak értéke nagyobb mint 21, akkor mindenki nyert aki még játékban van.Ha lapjaink értéke kisebb mint az osztóé akkor vesztettünk (Lose), de ha az értéke megegyezik az osztó lapjaival, akkor döntetlen(Push) és a feltett tétünk megmarad. A játékosok tetszés szerint húzhatnak vagy megállhatnak bármely lapra, míg az osztónak 16-ra rá kell húznia és 17-nél meg kell állnia.Ez pedig a számunkra egy nagyon fontos szabály lesz, amit majd ki is fogunk használni.

Mielőtt a játék megkezdődne négy dolog történik. Ezek:

1.keverés (Shuffle)
2.elvágás (Cut)
3.levágás (Cut off)
4.égetés (Burn)

1.Az osztó összekeveri a játékhoz felhasznált pakli(kat)t.

2.Miután az osztó befejezte a keverést megkéri az egyik játékost hogy egy műanyag kártyával, a vágókártyával (cut card) vágja el a paklit. Ez az elvágás, művelete. Ha egyik játékos sem akarja megjelölni a vágás helyét az osztó maga végzi el.Az elvágás után az osztó ketté választja a paklit és az egyik felet a másik elé helyezi.

3.Az elvágás után elhelyezi tetszése szerint az általában piros vagy fekete jelölő kártyát a pakli utolsó harmada után.Ez a levágás amit szintén jó ha már most megjegyzünk, mert a vágás helye azaz a penetráció nagy kihatással lesz a játékunk hatékonyságára. A jelölő kártya utáni lapok már nem vesznek részt a játékban. Ha a lapok idáig elfogynak vége a leosztásnak és újrakeverés történik.
Miután az osztó elhelyezte a jelölőkártyát, a paklit az osztódobozba shoe-ba helyezi.

4.Amikor a lapok az osztódobozban vannak az osztó eléget egy lapot (Burn), ami azt jelenti hogy az első lapot lehúzza, és a használt kártyákat tartalmazó kártyaégetőbe teszi, amely egy olyan fém vagy műanyag doboz, aminek csak két oldala van. Ide kerülnek egymásra téve a játék során elhasznált lapok és innen veszi elő az osztó az újabb játék előtti keveréshez.
Ha a játék folyamán a kaszinó leváltja az osztót egy másikkal, akkor az új dealer is eléget egy lapot.

Miután mindez megtörtént,az osztó felszólítja a játékosokat "Kérem tegyék meg a téteket!" (Bets, please!).

Miután a játékosok tétjeiket a boxokba (az asztalon a játékosok előtt található kör vagy négyszög alakú rész) helyezték az osztó kiosztja a lapokat. Ha az osztás megkezdődött a téten már nem lehet változtatni. A téteknek az asztalnál megengedett minimum és maximum limitek között kell lennie.
Az osztó mindig a bal kezétől a jobb keze felé oszt (tehát a játékosok szempontjából jobbról) és két körben minden játékos két kártyát kap. Ezt nevezzük leosztásnak vagy hand-nek.

A játékosok a következő döntéseket hozhatják.

1. Lapot kérnek (hit)
2. Megállnak (stop)
3. Dupláznak (double)
4. Szétválasztanak (split), ha két ugyanolyan értékű lapjuk van. Ilyenkor még egyszer ugyanannyi tétet kell berakniuk.
5. Feladás (surrender), ha ezt a szabályok megengedik. Ilyenkor a tét felét visszakapjuk

Az egyes kaszinókban a szabályok eltérőek lehetnek!Tehát lehet,hogy csak meghatározott értékű lapokra lehet duplázni,szétválasztani,és nem mindenhol lehet feladni.

A következő leckében ismertetni fogom,hogy hogyan is épül fel a játék során alkalmazott szisztéma.

   Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!



Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide: billybones81@gmail.com