2010. január 25., hétfő

15 - Játék több kézzel

Jó néhány olyan változó van a blackjackben amelybe nekünk játékosoknak nem lehet beleszólásunk. Ilyenek például a házszabályok és a tét nagysága. Vannak persze olyanok is amelyekbe a játékosnak is van beleszólása, ilyen például ha több mint egy kézzel játszunk. Ez természetesen csak ott valósítható meg, ahol van elegendő hely az asztalnál. Továbbá néhány kaszinó előírja, hogy csak akkor játszhatsz két téthelyen, ha a téted a minimum tét duplája, és/vagy ha minimum tétben játszol akkor két téthelyen kell játszanod. Hülye egy szabály, de az alábbiakban megmutatom, hogyan fordíthatod ezt is a javadra.

Az előnyök

Először is azt kell megértened, hogy csakis akkor érdemes több kezet megjátszani, ha előnyben vagy a kaszinóval szemben. A minimum tétnél nagyobb összegben fogadni amikor a kaszinónál van az előny, veszteséget fog okozni. (Tehát ha olyan helyen játszol, ahol ha a minimum tétben játszol, akkor két kezet kell megjátszanod, érdemesebb lehet, ha a minimumnál nagyobb összegben játszol. Természetesen ehhez viszont nagyobb alaptőkére lesz szükséged.)

Azonban, ha az előny nálunk van, jó a számláló akkor érdemes több kézzel is játszani, mert tovább növelhető a nyereség. Arra viszont figyelned kell, hogy továbbra is fenntartsd magadról a látszatot, nem vagy több csak egy szerencsejátékos! Így ha a megfelelő nagyságú téttel játszol, nem fogod magadra vonni a figyelmet.

A másik előnye annak ha több kézzel játszol hogy jobban ki tudsz használni egy jó paklit, ha mások is ülnek az asztalnál. Ha tegyük fel több játékossal játszol együtt, és a pakli kedvező akkor előnyösebben ki tudod használni a körülményeket, mintha csak egy kézzel játszanál. Ezekben a szituációkban örömteli ha a kaszinó nagyobb tétet igényel, ha kettő kézzel szeretnénk játszani.

Ilyenkor közel négyszeresével is megnövelhetjük a tétet. Azért mondom hogy közel a négyszeresével mert a két kéz amivel játszunk összefüggő olyan mértékben amennyire a tét nagysága visszatükrözi ezt. Ezt a matematikában kovarianciának hívják. A továbbiakban egy kis kitérőt kell tennem, hogy megmagyarázzam mit is jelent ez.

Kovariancia fogalma

A kovariancia egy a valószínűségszámítás és a statisztika tárgykörébe tartozó tulajdonság (mennyiség), ami megadja két egymástól különböző változó együttmozgását.

A valószínűség-számításban két valószínűségi változó x és h kovarianciáján cov(x, h)=M((x-M(x))*(h-M(h))) számot értjük, ha a definícióban szereplő várható értékek léteznek.

A kovariancia tehát az átlagtól való eltérések szorzatának számtani átlaga, amely az együttes szóródás nagyságrendjét jellemzi.

És akkor fordítsuk ezt le ismét érthető emberi nyelvre!

Egy kis matematika

Tegyük fel hogy a haveroddal elmentek a kaszinóba egy kicsit blackjackezni. Megállapodtok hogy a szükséges tőkét összedobjátok, és a nyereményen és a veszteségen is egyformán osztoztok. Ha külön-külön asztalnál játszotok, akkor a kovariancia nulla, mert a két kéz teljesen független egymástól.

Ha mindketten ugyanannál az asztalnál játszanátok egyszerre a két kéz már kapcsolatban állna egymással. Erre egy jó példa, ha az osztó blackjacket húz. Ekkor valószínűleg mind a ketten veszítetek. Ha azonban az osztó túlhúzza magát besokall, akkor mind a ketten nyernétek. Ha mindketten ugyanolyan értékű lapokat kapnátok például két-két 10-est, akkor a kovariancia pontosan egy lenne.

A valóságban a két kezes játék azt eredményezi, hogy a kovariancia szélsőségesen nulla és egy között fog ugrálni. Az átlagos kovariancia így 0.5 körül lesz, és ez lehetővé teszi, hogy a segítségével meghatározzuk a megfelelő tétet.

Tehát: A kovariancia lehetővé teszi hogy nagyobb téttel fogadj, ha két kézzel játszol. Azonban a kockázat továbbra is ugyanakkora marad.

A pénzkezelés szempontjából ez azt fogja jelenteni, hogy ha az előnyöd lenne a kaszinóval szemben, és 2000 Ft-al fogadnál (egy kézzel játszva), akkor két kézzel játszva akkor a tét kezenként 1500 Ft lenne. Összesen tehát 3000 Ft, de a kockázat lényegében ugyanaz lenne.

Azonban, mivel a kockázat alapvetően ugyanaz, így nem biztos hogy a nyereség is nagyobb lesz, hiába fogadsz nagyobb összegben. De mivel alapvetően nagyobb tétben játszol, ha kifogsz egy jó sorozatot akkor ez mégis csak plusz nyereséghez vezet.

Másik előnye a két kezes játéknak, hogy ha időnkét átváltasz egy kezes játékra, majd vissza két kézre, azzal összezavarhatod a többi játékost. Végül elhagyják az asztalt.

Emlékezz minél több leosztást játszol le egy óra alatt, annál több nyereségre tehetsz szert! 

Ez persze nem hangzik túl szépen, de hát a blackjack nem igazán társasjáték. Arra azonban ügyelj, hogy mivel két téthelyen játszol egyszerre a figyelem jobban rád terelődhet.


Tehát ha több kézzel játszunk, akkor annak még mindig több előnye van mint hátránya.

Vizsgáljuk meg a következőkben milyen hátrányokkal kell szembenéznünk.

Néhány hátrány

A többkezes játék, bonyolítja a játékot, főként a pénzkezelés szempontjából. Például, ha a játék során, a fogadás nagysága 4000 Ft lenne (a számláló állása, és az alaptőke alapján) nem tehetsz kétszer 4000 Ft-ot két különböző téthelyre, hogy ugyanazt a hatást elérd. Ilyenkor a legmegfelelőbb tét 7000 Ft lenne két kézzel, mert érvénybe lép a kovariancia.

A játék hevében ezt azonban könnyen el lehet felejteni, és hiába a megfelelő döntés, mégis veszíthetsz. Ezzel szemben ha a tét túl kicsi, az a megfelelõ előny esetében, ha nem emeljük a tétet, kevesebb nyereséghez vezet. Tehát több mint egy kézzel játszani egy taktika, amit meg kell tanulni és gyakorolni, de szeretném kihangsúlyozni, hogy megéri a fáradságot. A többkezes játék pedig esetenként nagyobb hasznot hozhat, mintha külön számolnánk az ászokat és a heteseket.

De mindennek megvan a maga ára, így ennek is. Ha több mint egy kézzel játszol a teremfelügyelők figyelme jobban rád terelődhet. A többkezes játékot pedig nehéz álcázni.

Álcázni a többkezes játék során a fogadást amikor a kaszinó előnyben van, azt jelenti, hogy te legalább a kétszeresével fogadsz egy negatív kimenetelű szituációban, ami nem a megfelelõ út a gazdagsághoz. Ezen kívül ne feledd, a legtöbb kaszinó személyzete tudja, hogy a kártyaszámolók akkor fogadnak nagyobb tétben, ha előnyben vannak a kaszinóval szemben, így ha látják, hogy mit is csinálsz előbb vagy utóbb rájönnek ki is vagy valójában.

Tehát megfelelő módszerek szükségesek ahhoz, hogy sikeres legyél.

Néhány trükk

A legtöbb szerencsejátékos (kivéve az intelligens játékosok mint Te) úgy gondolják, hogy a lapok valamiféle meghatározott sorrend szerint helyezkednek el, és hogy a blackjack társasjáték. Mind a két feltevés hibás, és ezt ki is használhatod a saját javadra. Ahogy előzőleg említettem a kezek számának váltogatása, elriasztja a többi játékost, és ez kedvező lehet a számodra. Azonban ez az előny más módon is kihasználható.

Ha a számláló szerint minimum téttel kell fogadnod, de melletted található egy üres téthely, érdemes egy tétet ide is tenni, így ha a számláló kedvezőre fordul máris előnyben leszel a következő fordulóban. Ezzel nem keltesz túl nagy feltűnést, és úgy fogsz tűnni mint egy átlag játékos.

Másik módja ennek hogy úgy nézz ki mint egy tipikus szerencsejátékos, ha egy ismerőssel mész a kaszinóba, és megkéred hogy időnként játsszon melletted második kézként.

Ez persze nem minden kaszinóban működik, mert egyes helyeken új játékos csak az újrakeveréskor ülhet le az asztalhoz. Ahol azonban ez a szabály nem érvényes, ott nagyon is kihasználható. Az ismerős egyszerűen elvegyül a tömegben, és egy adott jelre "akcióba" lép.Ez pedig már a csapatjáték alapja. Teljesen amatőrként leül, hogy játsszon egy-két leosztást, te pedig előre meghatározott kézjelek alapján mutatod neki hogy éppen mit kell tennie. Ez egy kiváló trükk de megfelelő gyakorlást és technikát igényel.

Tétrakási stratégia

A következőben be fogom mutatni, a megfelelő tétrakási stratégiát, amit a többkezes játék során kell használnod. Amint az remélem már nyilvánvaló, a tét nagysága függ az alaptőke nagyságától, és az aktuális előnytől amivel éppen rendelkezünk.

Az előnyök-hátrányok függnek az aktuális házszabályoktól. Általánosságban elmondható, hogy a kaszinó 0.5% előnnyel rendelkezik, de ez a ház szabályaitól függően, nagyban változhat. Ez az előny azonban a pontos állás változásával módosul. Ha a TC értéke 1 re növekedik egy "normális" játékban, akkor a kaszinó előnye 0.5%-al csökken. Tehát ekkor egálban leszünk. Ha a TC 2-re növekedik a játék során, akkor az előnyünk jó közelítéssel 0.5%-ra nő. Ezeknél a számításoknál jobb valamivel kevesebb (75%-os) előnnyel számolni a 100%-os helyett, és ebbe automatikusan beleszámolhatjuk a duplázásokat, szétválasztásokat is.

Az alábbi táblázat bemutatja az optimális tét nagyságát 300.000 Ft-os alaptőkével egykezes játékra méretezve. Mellette található a tényleges tét, amit viszont nem tudnánk használni, ezért használjuk a kerekített értékeket.



Optimális tét

Aktuális tét
TC A játékos előnye %
 75%-os előny
300.000 Ft
Egy kézzel

0 és alatta

!!Hátrányban vagy!!
0 500 500
1 0 0 500 500
2 0.5 0.375 1140 1000
3 1.0 0.750 2280    2000
4 1.5 1.11 3420    4000
5 2.0 1.50 4560    5000
6 2.5 1.87 5700    6000
7 3.0 2.25 6840    7000


Kétkezes játék során az elõnyünk 55%-ra módosul, ezért az optimális tét 300.000 Ft-os alaptőke esetén a következő képpen fog módosulni:



Optimális tét


Aktuális tét

TC

Játékos előnye %
 55%-os előny
300.000 Ft
Két kézzel
0 és alatta !!Hátrányban vagy!! 0 500
-
1 0 0 500 -
2 0.5 0.275 825 -
3 1.0 0.550 1650 1500
4 1.5 0.825 2475 2500
5 2.0 1.10 3300 3500
6 2.5 1.38 4140 4000
7 3.0 1.65 4950 5000


Tehát a két táblázatot összefoglalva:



Aktuális tét


Aktuális tét

Pontos állás

Egy kézzel

Két kézzel
0 és alatta 500 -
1 500 -
2 1000 -
3 2000 1500
4 4000 2500
5 5000 3500
6 6000 4000
7 7000 5000

Ha a TC állása kettő vagy alacsonyabb akkor csak egy kézzel játszol. Ha egyedül ülsz az asztalnál, nem érdemes két kézzel játszani,és nincs előnye annak sem ha három kézzel játszol. Ezt nem babonából mondom, hanem tisztán matematikai alapon.Egyszerűen a kockázat akkora lesz, hogy már nem éri meg. Amint a táblázatból látható, 50%-al több téttel játszol, és 50%-al több kártyát is használsz. Tehát a két érték kiegyenlíti egymást. Ha több játékos is ül az asztalnál, akkor érdemes két kézzel játszani, ha előnyben vagy, de ez nem jelenti azt hogy a megadottnál nagyobb téttel játszol!

Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!

 


Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide: billybones81@gmail.com