2009. november 23., hétfő

09 - Pénzkezelés 1. rész

Most rögtön a legelején egy kis prédikációt fogok tartani. Teszem ezt azért, mert nagyon utálom nézni ahogy az emberek átadják a pénzüket a kaszinóknak. Nem mondom, hogy nekem nincsenek rossz napjaim, de a kaszinóknak meg kel harcolniuk velem minden egyes fillérért amit elnyernek tőlem. Ezt a fajta hozzáállást kell neked is fejlesztened magadban. Az a tény, hogy ezt a blogot olvasod, nagyon jó, mert azt jelenti, hogy hajlandó vagy képezni magadat! 


A kaszinók azért keresnek pénzt a játékosokon, mert azok megengedik nekik!

Még akkor is, ha becsületesen végigmentél az előző leckékben leírt gyakorlatokon, még mindig nem állsz készen arra hogy valódi pénzben a kaszinóban játssz!

Nem fogsz tudni nyerni a blackjacken, ha felteszed a fizetésed, vagy a megtakarított pénzed utolsó morzsáit.

Lennie kell egy meghatározott nagyságú, elkülönített összegnek, amit ha elveszítenél, akkor sem befolyásolná kedvezőtlenül az életedet.
 

Mi is az a pénz menedzsment?

A pénz menedzsment, vagy másképpen pénzkezelési stratégia segít abban hogy minimalizáld a veszteségeidet, és maximalizáld a nyereségedet a kártyaasztalnál.

A játék hullámzó lesz, és előfordulhatnak hosszabb vesztési sorozatok. Az előny amit a játék során a stratégiák alkalmazásával nyerünk, kicsi, ezért az ingadozások az alaptőkében ijesztő sebességgel történhetnek. Ezért szükséges megfelelő pénzkezelési, és tétrakási stratégiát alkalmazni a hosszabb vesztési sorozatok esetére.

Néhányan úgy kezdik, hogy meglepően nagy összegeket nyernek. Egyesek talán arról álmodnak, hogy sohasem fognak veszíteni, csak hatalmas összegeket nyerni. A valóság azonban az, hogy a veszteséges szakasz, hosszú órákon keresztül eltarthat, és csak később tudsz nyereséget felmutatni. A következő leckékben azt fogom megtanítani, hogyan maradhatsz talpon a blackjack asztalnál, addig amíg a stratégiák alkalmazásával nyert előny meg nem mutatkozik, és profitot kezdesz el termelni. 

A pontos állás fogalma 

A tétrakás során a döntéseidet, a kártyaszámolás segítségével fogod hozni, a pontos állás (angolul true count rövidítve TC) értéke alapján. Ezt az értéket az RC azaz a folyamatos érték és a játékban lévő pakli száma alapján lehet kiszámolni. 

Pontos Állás = A folyamatos állás értékét osztjuk a még játékban (azaz az osztódobozban) lévő paklik számával






 TC = RC / a játékban lévő paklik száma

Például:




Az RC értéke 8 és két pakli van még játékban, tehát:






TC = 8 / 2 = 4

Ne engedd magadat megzavarni azzal, hogy a játékban lévő pakli egésze felhasználásra kerül-e vagy sem. A játék során az osztó elválaszthatja a paklikat a jelölőkártyával, de ennek nincsen jelentősége a pontos állás értékének meghatározásakor. A számítás alapja azoknak a pakliknak a száma amik játékban vannak.

Most persze teljesen jogosan felmerül a kérdés, hogyan is határozhatjuk meg mennyi pakli van még az osztódobozban, azaz mennyi pakli van még játékban.   

Következzen a magyarázat

A játékban lévő paklik számának meghatározása

A kaszinók egy nagyon jó segédeszközt nyújtanak nekünk, amivel meghatározhatjuk a játékban lévő paklik számát. Ez az eszköz pedig a kártyaégető, amiben a kiment, kiosztott lapokat gyűjti az osztó. Az osztók szépen rendezetten, helyezik a kártyákat ebbe a dobozba. Innen egy kis gyakorlattal nagyon könnyedén meghatározható mennyi pakli ment ki és mennyi van még játékban.

Tehát egészen egyszerűen az összes pakli számából kivonjuk a kártyaégetőben elhelyezett kiment paklik számát!

Például:
 
Hat paklis játékot játszunk. A játék során során, két pakli kártya került a kártyaégetőbe.

Tehát: 6 - 2 = 4 azaz 4 pakli van még játékban, azaz 4 pakli van az osztódobozban.

Most persze ismét felmerül mindenkiben egy kérdés. Rendben, de honnan tudjuk azt hogy pontosan mennyi lap van a kártyaégetőben?

Íme a válasz!

A paklik becslése

Amint valószínűleg a címből már sejted ezt becsléssel tesszük! Mégpedig a szemmértékünk alapján!

Most szinte látom magam előtt, ahogy sokan elkerekedett szemmel merednek a képernyőre, és erőteljesen a fejüket csóválják, hogy ez lehetetlen.

Nos, egyáltalán nem lehetetlen. Egy kis gyakorlással akár negyed pakli pontosan meg fogod tudni határozni, csupán ránézésre, hogy mennyi kártya van előtted!

Több paklis játék során a becslésnek minimum fél pakli pontosságúnak kell lennie, de a legjobb, ha megtanulsz negyed pakli pontosan becsülni! A következő amit majd tökéletesítened kell pontosan ez lesz az. A legfontosabb tehát, a pontos állás meghatározásakor, a játékban lévő paklik számának meghatározása. 

A becslés gyakorlása

1. 

Tegyél egy pakli kártyát magad elé az asztalra és nézd egy darabig. Fókuszálj rá erőteljesebben és laza elernyedt tekintettel egyaránt.

Most képzeld el milyen magas lenne ha rátennél még egy paklit. Tedd is rá és ellenőrizd a pontosságodat.
Folytasd ezt fokozatosan újabb és újabb paklikat rátéve egészen addig amíg el nem éred a hat pakli magasságot. Mielőtt újabb paklit tennél rá először mindig képzeletben határozd meg milyen magas is lenne ha rátennéd!

2.

Mikor elérted a hat pakli magasságot haladj visszafelé, azaz szemmérték alapján emelj le egy paklit a hat pakliból. Ellenőrizd a pontosságodat! Számold meg a lapokat. Persze ha két-három lapnyit tévedsz az még nem a világvége, de egy kis gyakorlással megdöbbentő eredményeket lehet elérni. Kicsit időigényes, de csak eleinte szükséges kicsit több időt rászánni. Egy kis gyakorlás után csodálkozni fogsz magadon milyen pontosan is vagy. Tehát megint csak vedd észre milyen jól haladsz és dicsérd meg magad!

3.

Amikor képes vagy egy egész paklit megbecsülni, elkezdheted a becslés gyakorlását fél pakli pontosan. Tegyél magad elé egy fél pakli kártyát azaz 26 darab lapot, és az előzőekben leírtak szerint haladj felfelé, majd lefelé. Mindig ellenőrizd a pontosságod!  
 
4. 

Amikor már sikerül fél pakli pontosan megbecsülni a lapokat, elkezdhetsz negyed paklinként gyakorolni az előzőek szerint.

5.
 
A végén tetszőlegesen vegyél le bizonyos mennyiséget a hat pakliból és becsüld meg mennyit vettél le, majd ellenőrizd le magad.

Egy jó kiegészítés ehhez a "játékhoz" a későbbiekben, ha csukott szemmel leveszel bizonyos mennyiséget a hat pakliból, és végül felbecsülöd a nagyságukat, majd a végén ellenőrzöd magad.

Gyakorold ezt szorgalmasan, hogy minél pontosabb legyél. A pénzed fog ezen múlni!

Fejben számolás gyakorlása

Most már talán kezd még inkább világossá válni a számodra, hogy miért és írtam a legelején hogy az alapstratégiát és a kártyaszámolást annyira tökéletesen el kell sajátítanod, hogy ösztönszerűen menjen.

Dönteni, kártyát számolni és közben a kiment lapok alapján a TC értékét meghatározni, egy zsúfolt zajos kaszinóban nem is olyan egyszerű.

A következő tehát amit még érdemes gyakorolni a TC értékének kiszámítása fejben.

Erre következik most egy kiváló gyakorlat:

Ismét kártyákat fogunk csinálni papírból, méghozzá két fajtát.

Az egyiken az RC értékei fognak szerepelni 1-től 20-ig.

A másikon a kiment pakli számát fogjuk jelölni negyed paklinként.
Tehát: 1/4 ;1/2; 3/4; 1; 1 és 1/4; 1 és 1/2 ... egészen 5-ig.

Tehát mind a két fajtából összesen 20-20 darab kártyád lesz. Érdemes a két típusra különböző színekkel ráírni az értékeket.

Keverd meg a két halmot külön-külön, majd párosítsd őket össze. Egyet az RC-t jelzőből és egyet a kiment paklik számát jelzőből.

Most két kártyát egyszerre felfordítva határozd meg a TC értékét.

Például:

Az RC-t jelző kártya értéke 6 

A kiment paklik számát jelző kártya értéke 3 és 3/4

A TC állása tehát: 6 osztva 2 és 1/4 -el = ami kicsivel több mint 2,5 ~ 2 azaz a TC =2

Ilyenkor ajánlott lefelé, és nem felfelé kerekíteni!


Hogy miért 2 és 1/4 el osztottam? Mivel a 3 és 3/4 a kiment paklik számát jelzi. Ezért mivel hat paklival játszunk ebből kell levonnom a kiment paklik számát, hogy megkapjam a játékban lévő, azaz a kártyaosztóban található paklik számát!


Azaz 6 - 3 és 3/4 = 2 és 1/4 pakli!!

Gyakorold ezt rendszeresen, és az otthoni játék során rendszeresen határozd meg a kiment paklik számát és ebből a TC értékét!

A következő leckében megtanítom, hogyan lehet meghatározni a játékhoz szükséges alaptőkét az alaptéthez mérten, és a TC állásához mérten mekkora téttel is érdemes fogadni!

Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!

 


Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide: billybones81@gmail.com