2009. november 16., hétfő

08 - Kártyaszámolás a gyakorlatban

Ebben a részben meg fogok tanítani néhány érdekes trükköt, melynek segítségével megtanulhatod azokat a módszereket, amiket a kaszinóban használhatsz.
A kártyaszámolás gyakorlása során a sebesség fejlesztése alapvető, mert ha otthon nem vagy képes gyorsan számolni, akkor az osztóval sem tudsz lépést tartani a kaszinóban. A pontatlan számolás eredményeként, az előnyök hátránnyá változnak, és ez további hibákhoz, és anyagi veszteséghez vezet.

Ezeknek a soroknak az olvasásakor már tudnod kéne a kártyákhoz rendelt pontértékeket, és egy kevés gyakorlattal is rendelkezned kell az előző fejezetben leírt egyszerű lapszámolásban.

Ha még lassú vagy ne keseregj, ugyanis a legfontosabb először a pontosság!

A sebességed is fejlődni fog, ha szorgalmasan elvégzed az alábbiakban leírt gyakorlatokat.

Az első trükk, avagy számolás párokban

Oké, megtanultad a választott rendszered szerint a kártyákhoz rendelt értékeket, most megtanulod a különböző párokhoz rendelt értékeket!
 
Ez a kártyaszámolás egyik leglényegesebb eleme, a képesség, hogy a lapokat párokban számold.
Tehát egész egyszerűen a két látható lapot azonnal összegzed, ezzel jelentősen megkönnyítve és gyorsítva a lapszámolás menetét.

Például:  


A Hi/Lo rendszer szerint számolva ahol az egyes lapokhoz rendelt értékek:


2, 3, 4, 5, 6 = +1
7, 8, 9 = 0
10, J, Q, K, A = -1

Két figurás lap értéke mindig -2 lesz azaz M2


-2


Ász egy figurás lappal vagy egy 10-es lappal szintén -2 azaz M2


-2
-2


Két 10-es lap értéke is -2 azaz M2


-2

Ász, figurás, vagy 10-es lap egy számozott lappal (2 - 6-ig) 0 értékű azaz Ó


0
0
0



Ász, figurás vagy 10-es lap egy számozott lappal (7 - 9-ig) -1 értékű azaz M1


-1
-1
-1

Két számozott lap (2 - 6-ig) értéke 2



 2


Két számozott lap (7 - 9-ig) értéke: 0 azaz Ó


 0

Két számozott lap az egyik (2 - 6-ig) és a másik (7 - 9-ig) értéke 1


 1

Ez a számolási képesség segít hogy növeld a számolás sebességét.

Figyelem! Győződj meg róla, hogy érted melyik párnak miért annyi az értéke amennyi. Ne feledd, az eltérő számolási rendszerekben az egyes párok értékei eltérhetnek!

Ha megértetted és megtanultad a fent leírtakat, elkezdhetsz gyakorolni, egy pakli kártyával.


Gyakorlatok


1. 

 Fogj egy pakli kártyát és két lapot egyszerre felfordítva határozd meg a lapok értékét. Ne akard még folyamatosan számolni őket, egyszerűen csak a két látható kártya összegét határozd meg a fenti útmutatás alapján. Menj végig az egész paklin. Csináld ezt addig, amíg tökéletesen el nem sajátítod ezt minden lehetséges pár esetében.

Ha ez már megfelelően megy, hozzáteszünk még egy keveset.


2. 

Ez a gyakorlat segíteni fog, hogy a későbbiekben növeld a számolás sebességét. Amint a számolás tökéletesen megy két kártyával, hozzáadunk egy harmadikat is. Ez a képesség különösen hatásos lesz az osztóval szemben, hiszen így minden egyes leosztáskor azonnal képes leszel meghatározni, az első három kártya értékét. Tehát most három lapot egyszerre felfordítva határozd meg a lapok értékét. 

Ismétlem, még ne akard összeadni őket, egyszerűen csak a három lap összegét határozd meg!


Egy több játékossal teli asztalnál ez a képesség még inkább az előnyödre fog válni, mert a játék menete lassabb lesz.  


3. 

Ebben a gyakorlatban már össze is adod a lapok értékét. Fogj egy pakli kártyát és vegyél ki belőle három lapot anélkül, hogy megnéznéd őket. 

!NE LESS!

Most két lapot egyszerre felfordítva folyamatosan add össze a lapokat és menj végig a teljes paklin! Majd a kapott eredményt megjegyezve nézd meg a maradék három lapot ellenőrizve a pontosságodat.  


Ez a gyakorlat az előzetese a kártyaszámolásnak.

A gyakorlással a sebességed, fokozatosan növekedni fog, és végül eljutsz arra a pontra, hogy a kártyák felfordításával egy időben ki fogod tudni számítani a kártyák értékét!


Ha ez már megy ráteszünk még egy lapáttal!



4. A sebesség növelése



Ismét vegyél ki három lapot anélkül, hogy megnéznéd őket. Fogd a paklit az egyik kezedbe, és a hüvelykujjaddal rásegítve folyamatosan kettesével vagy akár hármasával nézd végig a lapokat, és határozd meg az értéküket, a folyamatos számolást alkalmazva!

Nos, milyen gyors is ez?

Egy 2-3 játékossal teli asztalnál 20 másodperc, ámbár még jobb ha 15 és 20 másodperc közötti értékre viszed le az időt.Ez egy kis gyakorlással ez könnyen elérhető.


5. A kitartás növelése


Meg tudsz már számolni egy paklit 15 és 20 másodperc közti időtartam alatt úgy, hogy nem téveszted el az eredményt? Kiváló! Elkezdhetsz dolgozni a kitartásod növelésén. Az előző gyakorlatot fogod csinálni, a különbség csupán annyi lesz, hogy most két paklit fogsz egyszerre megszámolni! Egészen egyszerűen fogj két pakli kártyát és keverd őket össze. Ismét vegyél ki három lapot, anélkül, hogy megnéznéd az értéküket. Majd az előző 4-es gyakorlatban leírtak szerint számold meg a paklikat. Ezzel a gyakorlattal kiválóan fejleszthető a kitartás. Természetesen ugyanúgy mérd az időt. A szintidő körülbelül 40 másodperc, illetve egy kicsit alatta kell hogy legyen.
 
6. Zavaró körülmények közt


És eljutottunk egy lényeges ponthoz. Az előző gyakorlatok nyugodt otthoni körülmények közt kiválóan működnek. Mi van azonban amikor egy zajos zsúfolt kaszinóban az éjszaka közepén kell a kártyát számolnod? Rengetegen, akik otthon úgy ahogy begyakorolták a kártyaszámolást, a kaszinóasztalnál rendre elvéreztek. Ezért egy kicsit megnehezítjük a gyakorlást. Kapcsold be a tv-t vagy a rádiót, lehetőleg ne valamelyik zenei csatornára tedd, hanem olyan műsort keress ahol beszélgetnek közben. A sportközvetítések isteniek :-D . Kezd el gyakorolni a 4-es, 5-ös gyakorlatokat ismét. Ha már eljutottál oda hogy szintidő alatt számolsz és most nem fog menni, ne csodálkozz rajta! Egyszerűen gyakorolj így tovább, egészen addig amíg ismét nem tudsz kicsivel 20 illetve 40 másodperc alatt teljesíteni. 

7. A legvégső gyakorlat

Ehhez a gyakorlathoz, már hat pakli kártyára lesz szükséged. Lehetőleg mindegyik egyforma típusú legyen mert a lapok eltérő mérete nagyon zavaró tud lenni. A multi bevásárlóközpontokban kapható távol-keltről behozott olcsó kártyák eleinte kiválóan megfelelnek a célnak, nem muszáj egyből méregdrága plasztik kártyákat venni. Keverd össze a hat paklit, ismét vegyél ki három lapot anélkül hogy megnéznéd. A paklikat bontsd szét különböző nagyságú kupacokra. Számold végig a kupacokat amilyen gyorsan csak tudod. A végső cél, hogy kevesebb mint két perc alatt meg tudd számolni,az ideális szintidő 1 perc 30 másodperc és két perc között van!
Ez a későbbiekben szintén fokozható egy kis hangzavarral. Ennek a később nagy előnyét fogod látni a kaszinóban. A legnagyobb előrelépés ha már képes leszel közben hangosan kommentálni az eseményeket.


Még egy trükk

Tanuld meg visszafelé számolni a páratlan számokat kettesével! Szinte mindannyian képesek vagyunk arra, hogy párosával számoljunk (2;4;6 ...), de csak néhányan képesek arra hogy gyorsan páratlan számokkal számoljanak (11;9;7;5;3). Kezdj el 25-től visszafelé számolni páratlan számokkal hármasával, mínusz ötig vagy még tovább újra és újra, amíg megfelelően nem megy. Később más számokkal is megteheted ezt, amikor unatkozol éppen. 
  
Kártyaszámolás a kaszinóban


A kártyaszámolás legnagyobb trükkje, ahogy számolunk az asztalnál.
 
Az alábbi ábrán látható, hogyan is tesszük ezt.


Az osztó elkezdi osztani a lapokat, elsőként mindenkinek egyet. Ezeket a lapokat még nem számolom meg! Mivel a kép nem a legtökéletesebb ezért a lapok jobbról balra haladva : 9;Q;K;4;5;7




 
Az osztó leosztja magának az első lapot, és most kezdek el számolni! Az osztó lapja 6-os azaz +1!




Ahogy mindenkinek leosztja a második lapot jobbról balra haladva a párokat összegezve számolok! A lapok ismét jobbról balra haladva: 8;A;Q;J;6;K



Tehát a számolást jobbról balra haladva és a bal oldalt befejezve az RC azaz a folyamatos állás értéke -2! 


És mivel az egyik kedves olvasó igényt tartott rá, jöjjön a folytatás, hogyan is számolnánk tovább!

Menjünk jobbról balra és vizsgáljuk meg milyen döntéseket is hoznánk az egyes esetekben!


1. téthely: 9+8=17 megállunk.

2. téthely: !BLACKJACK!

3. téthely: Q+K=20 megállunk

4.téthely: J+4 = 14 Vs. 6 = megállunk

5.téthely: 6+5 = 11 Vs. 6 = duplázunk, ilyenkor már csak egy lapot kapunk. Jelen esetben  egy 9-est. Mivel a 9-es értéke a Hi/Lo rendszer szerint nulla az állás továbbra is -2. Fehér színnel jelölve a lap felett!

 
6. téthely: K+7 = 17 megállunk.

Az osztó felfordítja a második lapját:


Az osztó lapjai K+6 = 16 Mivel a Király értéke -1, ezért az RC értéke -2 + -1 = -3!  
Az osztó lapjainak összértéke 16 ezért még egy lapot kell húznia!




Az osztó harmadik lapja 2-es. Az RC értéke -3 +1= -2. Mert a 2-es lap értéke +1! Az osztó lapjainak összértéke 18.

Láthatod, hogy ennek a módszernek az alkalmazásával, kevésbé leszel feltűnő és sokkal természetesebben tudsz viselkedni. A legtöbb ember úgy gondolja, a kártyaszámlálók minden egyes lapot végigkövetnek a tekintetükkel, éppen ezért teremfelügyelők figyelemmel kísérik azokat a játékosokat, akik láthatóan minden egyes kártyát megfigyelnek ami kiosztásra kerül a játék során.

A párokban számolás módszere segít neked hogy kedvedre ide-oda nézelődj az asztalnál, álcázva magadat  ahogy az első kártyák leosztásra kerülnek, és azután odanézz a további kártyák kiosztása során. Ez sokkal természetesebbnek tűnik, mert így egyszerűen azt a látszatot kelted, hogy csupán érdeklődve megnézed milyen lapokat is kap a többi játékos.


Fontos!
Ne vegyék észre rajtad, hogy számolsz!  

Amikor már kellően elsajátítottad az előző részekben taglalt alapstratégiát, és begyakoroltad az itt leírtakat kezdj el otthon blackjacket játszani.

(Közben természetesen minden nap ismételd át az alapstratégiát, és gyakorold a kártyaszámolást!)


Legjobb ha meg tudsz kérni valakit, hogy segítsen neked, mintha ő lenne az osztó. Ha nem megy az sem probléma. Egyszerűen ossz le néhány helyre, mintha egy több játékossal teli asztalnál ülnél, majd mindegyiken menj végig.
Járd körbe az asztalt, mintha az összes játékost te személyesítenéd meg.

Figyelem!

Ne akard felvenni az osztó szerepét! A lehetőségekhez mérten, éld bele magad a játékos szerepébe amennyire csak lehet. Minél inkább megtanulod a játékos szemszögéből látni a dolgokat annál jobb.

Természetesen a későbbiekben ismét be lehet segíteni egy kis hangzavarral a tv, vagy a rádió segítségével!

Bonyolultnak tűnik?

Ne aggódj, gyakorlással egyre inkább menni fog.

Miután végeztél egy játékkal, állj meg, és a leosztott kártyák segítségével ellenőrizd mindig a pontosságodat.
Ez a gyakorlat, a legfontosabb. A későbbiekben, rá fogsz jönni, hogy ez  a többlet nehézség, a későbbiekben nagyon is hasznos lesz, a tényleges kaszinóbeli játék során. A kaszinóban játszi könnyedséggel fogod majd alkalmazni a megtanultakat.


 A következő leckékben elkezdem kifejteni a pénzkezelést, és a tétrakási stratégiát! 


Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!


Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide: billybones81@gmail.com