2011. szeptember 27., kedd

Az online szerencsejáték törvény módosítása


Elfogadta a parlament Rogán Antal országgyűlési képviselő benyújtott törvényjavaslatát, amely módosítja a hatályos szerencsejáték-törvényt, megadóztatva a magyar piacon működő külföldi szolgáltatókat.

A törvényi szabályozás 2012 január 1-én lép életbe.

A törvény nagyobb szigorral lép fel az illegális szerencsejátékok szervezése ellen, és szabályozza az online platformok marketingjét is.

Büntetést foganatosít azon szolgáltatók felé amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) nem kaptak engedélyt, hogy szolgáltatásaikat a magyar felhasználóknak reklámozzák. Ezt a hatályos, és már nagy vitákat kiváltott médiatörvény, újabb módosításával kívánja tovább erősíteni. Emellett, az engedély nélküli szerencsejáték szolgáltatást végző cégek nem támogathatnak médiaszolgáltatást, illetve egyéb műsorokat sem a jövőben. 

A tervek szerint, a hatósági engedélyek nélkül működő szolgáltatókra akár 100 millió forintos büntetést is kiszabhatnak!
 
A törvény piacnyitási lehetőséget ad Magyarországon azoknak online póker, és egyéb online szerencsejáték szolgáltatóknak, amelyek székhelye, az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik országában található. A szolgáltatók képviselőjükként felhatalmazhatnak egy Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságot is.

Mindkét esetben legalább 200 millió forint, vagy ennek megfelelő alaptőke szükséges ahhoz, hogy a NAV-tól a működési engedélyt megkapják.

A törvény kimondja, hogy a platformok kötelesek olyan szervereken tárolni a magyar játékosok adatait, amelyek az EGT valamelyik országában működnek, és a magyar hatóságok számára bármikor hozzáférhetőek ellenőrzés céljából. Ennek jó páran nem fognak örülni.

Az engedélyezési folyamat kötelező eleme lesz, hogy a játék tisztaságát biztosító technikai követelmények bevizsgálhatóak legyenek. Emellett a törvény az adóhatóság munkatársait szúrópróbaszerű vizsgálatokra is felhatalmazza.  Ez pedig egy nagyon jó ötlet.

Az törvény szerint, a játékplatformot üzemeltető cégekre kivetett adó, távszerencsejátékként, a tiszta játékbevétel 20 százaléka lesz. Eredetileg 40 százalékos adó volt a terv. Ebből aztán az is kisülhet majd, hogy a többlet adót, a szolgáltatók a játékosokra terhelik. A játékosoknak a törvény értelmében még a nyereségük után adózniuk kell, vagy legalábbis illene...

Az adó csak a kártyajátékokra, valamint a lóversenyfogadásra vonatkozik, az egyéb sportfogadásokra nem! Ez továbbra is a Szerencsejáték Zrt. kizárólagos joga marad...


Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!




Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide: billybones81@gmail.com