2014. február 16., vasárnap

Pénzkereset sportfogadással


Ez az írás az előző bejegyzés (Pénzkereset online szerencsejátékkal) folytatása akar lenni.

Ahogyan az számomra az olvasók leveleiből kiderült, sokak vágya, hogy valamilyen könnyű és gyors, jól jövedelmező internetes pénzforrást találjanak.  A legtöbben pedig, ezt a pénzt az online kaszinókból, vagy sportfogadással kívánják előteremteni. Sokan egyenesen azzal kerestek meg, hogy tudnék-e valami nyertes tippmix, vagy tippmixpro stratégiát.  Az online kaszinók témaköre a fent említett cikkben került kitárgyalásra. Ebben a posztban a sportfogadás témakörével kapcsolatban szeretném azokat az alapvető tényeket közölni, amit mindenkinek tudnia kell, aki ezzel szeretne pénzt csinálni.

A levelekből leszűrve a tapasztalatom az, hogy a többség mind a két témakörrel kapcsolatban ijesztően hiányos, vagy egyenesen téves információkkal rendelkezik. Egyeseknek pedig elég vad elképzeléseik vannak azzal kapcsolatban, hogy mit is lehet ezzel az egésszel kezdeni, vagy, hogy hogyan is működik a dolog.


Ezen egyébként egyáltalán nem csodálkozom, hála a különböző online kaszinókkal és sportfogadással foglalkozó oldalak, "áldásos" tevékenységének.

A sportfogadással kapcsolatos oldalak tartalma többségében ugyanis többnyire abban merül ki, hogy feldíszítik az oldalt a különböző sportfogadó irodák (sportbooks) reklámcsíkjaival (bannerjeivel) és bónuszajánlataival. Extraként esetleg az egyes bajnokságok aktuális eredményeivel, tabelláival. Nagyon extraként, ingyenes tippként hosszas körítéssel leírják, hogy valószínűsíthetően melyik sportoló/csapat nyeri a következő mérkőzést és ennek mik lehetnek a következményei, a bajnokság állását nézve. 

Léteznek persze olyan oldalak is amelyek pénzért árulnak tippeket. Róluk majd egy kicsit később.

Következzenek hát azok a (bármely sportra vonatkozó) tények amelyekkel mindenképpen tisztában kell lenned, ha sportfogadásból akarsz pénzt keresni. Legyen az egyszerűen a tippmix, vagy valamelyik online sportfogadó iroda. Aki esetleg már próbált pénzt keresni sportfogadással, esetleg jelenleg is ezzel foglalkozik, vagy valamilyen "nyerő tippmix stratégiát" keres annak is érdemes lehet végigrágnia magát az alábbiakon.

Ha esetleg valamit kifelejtenék, vagy úgy gondolod, hogy szeretnél róla többet megtudni, írj vagy tedd meg a hozzászólásokban. Minden véleményt, kérdést szívesen látok.

A sportfogadó oldalak képviselőit viszont megkérem, hogy regisztrációs és bónuszajánlataikkal, vagy pénzért árusított tippjeik ajánlatait mellőzzék a hozzászólásokban.

A bal oldalon található üres felület NEM az ő hirdetési felületük.

0. A sportfogadás célja csak és kizárólag a pénzkereset.

A fogadni jó, izgalmas, érdekes és a többi maszlagot felejtsd el! A szerencsejátékos szemléletmódot cseréld fel a befektetői szemléletmóddal. A sportfogadás ugyanis nagyon hasonló a tőzsdézéshez. A különbség, hogy itt nem értékpapírok, devizák, áruk, vagy nemesfémek árfolyamának változásába fogsz befektetni, hanem, hogy az adott sportoló/csapat győz, vagy milyen teljesítményt nyújt.

Ha ezt a tevékenységet megfelelő módon és módszerekkel végzed, akkor a magas kockázatú online kaszinózással szemben, ez egy mérsékeltebb kockázatú befektetés lesz. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy kockázat mindig lesz, de a banki kamatokkal ellentétben, itt nagyobb nyereséggel is számolhatsz.

1. A sportfogadó iroda nem azért van, hogy te pénzt keress.

Hanem, azért, hogy a tulajdonosok pénzt keressenek a szerencsejátékos szemléletmódú embereken. Bőven elég, ha mindenki csak egy pár ezrest kockáztat. A sok szerencsejátékos önkéntes, pár ezres adójából pedig, a végén, úgyis sok százezer vagy millió lesz.

2. A sportfogadás nem a megérzésekről szól.

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy a saját, vagy mások megérzéseire hagyatkozva kezdenek el fogadásokat kötni. Ennek aztán az lesz a vége, hogy lesznek időszakok, amikor tarolnak, mert minden bejön, máskor meg sehogy se akarnak összejönni a dolgok, és folyamatos a veszteség.

Tény. Vannak személyek akik bizonyos esetekben, bizonyos eseményeket előre "meglátnak", de ez már egy másik témakör, amely más blogokra való.

3. A sikeres sportfogadás egyik alapeleme a megfelelő információk ismerete és rendszerezése.

Azaz a sportolók/csapatok megfelelő statisztikai eredményeit összegyűjtve matematikai, és statisztikai módszerekkel megvizsgáljuk az adott esemény várható kimenetelét.

Az adott esemény lehet az, hogy:

- ki fog győzni (winner)
- egy mérkőzésen születő gólok összessége egy megadott érték alatt vagy felett (over/under) lesz
- az adott csapat hány gól/pont különbséggel nyer vagy veszít (hendikep)
- adott sportoló hány pontot/gólt ér el, hány yardot dob/fut ...  (játékos teljesítménye)   

Egy egy ilyen meghatározási módszert, rendszernek nevezünk. Minden sportághoz, és fogadási típushoz (győztes, over/under, hendikep, játékos teljesítménye) más és más rendszer szükséges.

Az, hogy az adott rendszer milyen hatékony, azaz hány kimenetelt képes sikeresen előrejelezni döntően meghatározza, hogy mennyire leszel sikeres a fogadásokban. Tömören és egyszerűen kifejezve mennyi pénzt is fogsz majd nyerni.

Egy rendszer hatékonyságát százalékban fejezzük ki. Azaz, például egy adott szezonban, az összes előrejelzett meccsből, hány mérkőzés kimenetelét tudja sikeresen meghatározni.

Emellett megkülönböztetünk elméleti és gyakorlati hatékonyságot is. Ugyanis hiába tudod minden meccs kimenetelét előre jelezni, figyelembe kell venned azt is, hogy a sportfogadó iroda az adott mérkőzés mellé milyen tétszorzót kínál (a tétszorzó jelentőségéről bővebben a 7. pontban).
A gyakorlati hatékonyság ezért mindig kisebb lesz mint az elméleti.

Hogy egy rendszer hatékonyságát illetően mi számít jónak?

Ehhez szükséges lesz, hogy megértsd a tétszorzó jelentőségét, ezért  ezt a 7. pont végén fogom bemutatni.

4. A sportfogadó iroda mindig több és jobb információval rendelkezik mint te.

A statisztikák értelmezése ugyanis csak egy dolog. Egyeseknek most lehet, hogy nagyon furcsának fog tűnni amit írok, de egy adott sportesemény kimenetelét rengeteg egyéb dolog fogja befolyásolni.

Ha például "Bélának" fáj a keze, "Józsi" elrontotta a gyomrát, aznap hidegfronti hatás várható, és "Pisti" frontérzékeny... az, mind-mind hatással lesz a mérkőzésre.

A sportirodáknak pedig mindig, mindenhol megvannak a maguk összeköttetései, és a tétszorzók meghatározásakor ezeket a tényezőket is figyelembe fogják venni. A bundázásról és egyéb érdekekről már nem is beszélve. A sport, és vele együtt a sportfogadás ugyanis egy jól jövedelmező iparág, amit nem a kiscserkészek irányítanak.

5. A sportfogadásban a hosszútáv számít.

Ugyanúgy ahogyan, a blackjackben a pókerben egy leosztás nem leosztás, egy fogadás, vagy egy napon megtett, néhány darab fogadás sem fog semmit jelenteni.

Azt kell megértened, hogy ne pár ezer forintból, és ne néhány fogadás megtételével akarj milliókat csinálni és meggazdagodni. Ez az út nem lesz járható.

Helyette egy adott sportágat és egy adott fogadási típust kiválasztva, fogadj végig egy szezont, vagy egy meghatározott időszakot. Az, hogy minden hónapban kiveszed a nyereséget nem biztos, hogy jó döntés lesz. (Ezt, amint elolvasod és értelmezed a 6. pontban leírtakat meglehet rögtön megérted majd.) 

Ehhez persze szükséged lesz egy a már 3. pontban említett rendszerre, és egyéb fontos tényezőket is figyelembe kell venned. Ezeket a tényezőket a 6. és 7. pontokban ismertetem. 

Az elsődleges célod mindig a veszteség minimalizálása, és a nyereség maximalizálása legyen. Ne feledd amit a 0. pontban írtam! Befektető vagy, és a saját személyes vállalkozásodat irányítod.

6. Elegendő mennyiségű alaptőkére és megfelelő tétrakási rendszerre lesz szükséged.

Ahogy azt már a blackjack, online kaszinók, póker esetén is írtam:

Csak és kizárólag olyan pénzt és annyit használj, amit erre a célra szánsz, és az esetleges elvesztése nem befolyásolja hátrányosan a te, és a környezetedben lévők életét.

A sportfogadásban, ugyanúgy ahogyan a blackjack, póker, és egyéb szerencsejátékok esetén, a szükséges alaptőke és a tétrakási rendszer szorosan összefügg egymással.

A sportfogadásban legjobban bevált módszer, hogy egy-egy fogadásra mindig az aktuális alaptőkéd 1 vagy maximum 2%-át teszed fel.

Jómagam azt tanácsolom, hogy mindig a meglévő alaptőkéd 1%-át tedd fel egy-egy fogadásra.

Ebből adódik, hogy a szükséges alaptőkét az határozza meg, hogy te mekkora összeget vagy hajlandó egy-egy fogadásra feltenni, és az adott sportfogadó irodában mekkora az a minimum tét amivel fogadni lehet. Ez irodánként változik, és minimum tétként körülbelül 50-200 forinttal számolj.

Azaz, ha te egy fogadásra 100 forintot vagy hajlandó áldozni, akkor ehhez az előbb említett egy százalékos szabály értelmében 100 x 100 Ft azaz 10000 Ft-ra lesz szükséged.

Ebből kiindulva, ha például egy oldalra befizetsz 10000 Ft-ot és egy adott nap 5 darab fogadást teszel akkor aznap összesen tétként 5 x 100 azaz 500 Ft-al fogsz fogadni.

Ha tegyük fel az alaptőkéd 15000 Ft-ra nő, akkor alaptétként azaz egy fogadásra a 15000 Ft 1%-át azaz 150 Ft-ot fogsz tenni.

Ha az alaptőkéd lecsökken, tegyük fel 9000 Ft-ra akkor ennek az 1%  azaz 90 Ft lesz az aktuális alaptét. És ebben az esetben ha például 6 fogadást szeretnél tenni, akkor 6 x 90 Ft azaz 540 Ft lesz az összes tét.

Erre azért van szükség, mert a fogadásuk során nem fogsz minden tippet megnyerni, bármilyen hatékony előjelző rendszert is alkalmazol. Mindig lesznek győztes és vesztes sorozatok. Lesznek napok, amikor bizony egyetlen egy fogadásod sem fog nyerni, és lesz olyan is, amikor minden tipped nyerni fog. A nagy átlag azonban úgy fog kinézni, hogy a fogadásaid egy részét megnyered, egy részét elveszíted. Ezzel a tétrakási módszerrel tehát óvni tudod az alaptőkédet, a túlságosan nagy ingadozásoktól. Ehhez persze szükséges lesz az is, hogy csak megfelelő tétszorzók esetén fogadj.

Most persze sokan megkérdezik, hogy lehet-e más tétrakást (Martingale, Paroli,Fibonacci; d'Alembert; Anti Martingale...) is alkalmazni, ahogy azt egyes oldalakon vagy, a Bookie Buster nevezetű módszereit tekintve számomra igencsak kérdéses könyvben olvasható.  

Erre azt tudom ajánlani, hogy ezeket a tétrakási rendszereket felejtsd el, és ne akard őket sportfogadáshoz használni. Ugyanis ide vonatkoztatva semmi alapjuk nincsen. Ha ezeket próbálod a sportfogadásban alkalmazni, akkor nem vagy több mint egy egyszerű szerencsejátékos.

Azt még muszáj megemlítenem, hogy remélem kezd nyilvánvaló lenni, hogy tízezer forinttal, nem fogsz egy év alatt milliókat csinálni, de még csak mellékes havi jövedelemre se lesz megfelelő.

Ha sportfogadással akarsz pénzt keresni, akkor kezd magad lelkileg és érzelmileg ráhangolni a százezres vagy több százezres alaptőkékre. Legalábbis forintban kifejezve mindenképp. 

7. A siker lényeges eleme, hogy milyen tétszorzó esetén fogadsz. 

A megfelelő tétszorzók megválogatása jelentős mértékben meg fogja határozni, hogy nyereséggel, vagy veszteséggel zársz egy meghatározott időszakot.

A tétszorzók kérdéskörét, azonban rengetegen figyelmen kívül hagyják.

Mit is jelent ez pontosan?

A tétszorzó alapvetően azt határozza meg, hogy egy adott fogadást megkötve, mekkora nyereséggel számolhatsz. Azaz, ha nyersz, a megtett téted hányszorosát kapod vissza.

 A tétszorzót a fogadó iroda határozza meg az adott sportesemény kimenetelének valószínűségéhez mérten. Azaz minél nagyobb az esély arra, hogy az adott esemény bekövetkezzen, a tétszorzó annál kisebb lesz. Minél kétesebb egy mérkőzés kimenetele a szorzó annál nagyobb lesz. Emellett természetesen az adott szorzók az eseményre fogadás során változnak. Ha egy mérkőzés kimenetelére sokan fogadnak, akkor az iroda módosítani fogja a szorzót, és ezzel csökkenti a megnyerhető összeget.

A tétszorzót alapvetően háromféle módon szokták megadni. Decimális (1,90); tört (10/11); amerikai (-110). A példákban szereplő számok mindegyike, ugyanazt az értéket takarja.

A szorzók működését talán az amerikai megadási mód alapján lehet a legjobban megérteni.

Eszerint, ha a szorzó előtt mínusz jel áll (-110), akkor az azt jelenti, hogy ennyi egységnyi pénzt kell feltenned (kockáztatnod) ahhoz, hogy 100 egységnyi pénzt nyerj. Azaz -110-es (decimális értékben 1,9) szorzó esetén, ahhoz, hogy 100$-t nyerj 110$-t kell tétként feltenned.

Ha a szorzó pozitív (például 215 ami decimális értékben kifejezve 3,15) , akkor azt fejezi ki, hogy 100 egységnyi tét megtételekor (kockáztatásakor) hány egységnyi lesz a teljes nyereséged.
Azaz, ha a példában említett szorzó esetén 100$-t teszel meg tétként, és nyersz, akkor 315$-t kapsz vissza. Ebből kiszámítva 315-100 = 215$ lesz a tiszta nyereséged.

Minden tétszorzóhoz megadható egy százalékban kifejezett érték (break even point). Ez az érték azt fejezi ki, hogy, ha minden fogadásodat ekkora szorzónál tennéd, akkor a fogadásaidnak hány százalékát kell megnyerned, ahhoz, hogy visszanyerd a feltett pénzedet. Azaz, nem lesz nyereséged, de veszteség sem fog érni.

Break even point = 100/tétszorzó

Például, 1,9-es szorzónál a break even point = 100/1,9 azaz 52,63. Azaz ha te egy szezon alatt 100 darab fogadást kötsz és mindegyiket pontosan 1,9-es szorzónál tennéd, és megnyered a fogadásaid felét azaz 50 darabot, akkor még veszteség fog érni.

Ahhoz, hogy 100 darab fogadás esetén ne érjen veszteség és visszakapd a pénzed, ekkora szorzónál, ehhez 52,63 darab fogadást kéne nyerned. 52 darab egész és 0,63 darab fogadás viszont nincs. Ezért 100 darab fogadásból 53 darabot azaz a fogadásaid 53%-át kell megnyerned. Ekkor nem ért veszteség, de még nem is nyertél semennyit.

Ha a 100 darab fogadásból megnyersz 54-et azaz 54%-ot vagy még többet, akkor már nyereséget is elkönyvelhetsz.

Ha például 1,4-es szorzókkal fogadnál akkor 100 fogadásból 72 darabot azaz 72%-ot kéne megnyerned!

Természetesen a valóságban ez nem így lesz, mivel a szorzók értéke eltér, de a példa alapján már megfelelő következtetéseket vonhatsz le a szorzók jelentőségéről.

Minél alacsonyabb a tétszorzókkal fogadsz, annál több tippet kell összességében megnyerned, hogy nyereséged legyen.    

Sokan esnek abba a hibába, hogy a megérzett, esetleg valamilyen módon kiszámolt, vagy másoktól kapott "tuti" tippjeiket mindenféle alacsony tétszorzók esetén is megteszik. Ennek aztán az lesz a következménye, hogy hiába érnek el viszonylag magas találati arányt, akár 60%-ot. Az alacsony tétszorzók miatt mégis veszteséggel zárnak.

Ha te a megérzéseidre hagyatkozva, vagy innen-onnan összeszedett tanácsok alapján a tippmixen, vagy valamely online sportfogadó irodában szoktál fogadni. Javaslom, akkor is fogadd meg a 6. pontban leírtakat, és válogasd meg alaposan, hogy milyen szorzókkal is fogadsz. Ha 2, vagy 2-nél nagyobb tétszorzóval fogadsz és a tippjeidnek a fele bejön, akkor már nem fog veszteség érni, vagy jobb esetben némi nyereséged is lesz. Azt azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a tevékenység nem több egyszerű szerencsejátéknál! Persze ha van valamilyen "biztos" tipped és mindenképpen meg akarod játszani, hát tedd.

Ha te esetleg, pénzért vásárolsz tippeket, amelyek egyébként a tapasztalatod alapján nagyrészt működnek is (legalább 55-60 %-ban) akkor javaslom, hogy a minimum szorzó aminél fogadj, az 1,9-es érték legyen vagy ennél nagyobb. 1,9 alá ne akarj menni semmiképpen! Emellett mindenképpen tartsd be amit a pénzkezelésről és tétrakásról írtam.

A tétszorzó jelentőségének megértése után, visszakanyarodva oda, hogy mekkora százalékos hatékonyság is számít jónak egy előrejelző rendszernél.
 
Ha tehát az általad használt rendszer:

- 55%-ban pontos, akkor 1,9-es tétszorzó esetén némi profitra is szert fogsz tenni. Minél nagyobb tétszorzókkal fogadsz, annál nagyobb lesz a nyereség is persze, de ehhez megfelelő szorzót keveset fogsz találni.

- 57%-ban pontos előrejelzés esetén 1.9-es szorzóknál azt az átlagos szintet fogod hozni, amit az igazán profi sportfogadók érnek el hosszútávon. 

- 60%-os siker már komoly teljesítménynek számít. Ezt, vagy a 60-65%-os teljesítményt hosszútávon nehéz elérni. Lesznek persze ilyen időszakok, de ezek is inkább egy szezonon belüli periódusra lesznek érvényesek.

- Végül pedig, aki azt állítja, hogy az előrejelző rendszere segítségével hosszútávon 70% feletti teljesítményt képes produkálni, az már erősen megkérdőjelezendő. Vagy, ez az érték ahogyan már írtam meglehet, hogy csak egy elméleti érték...

8. A sportfogadó bónuszok szintén nem azért vannak, hogy te pénzt keress.

Azt kell megértened, hogy a sportfogadó bónuszok az online kaszinók által kínált bónuszokhoz hasonlóan működnek. Általában első befizetői bónuszként, vagy valamilyen nagyobb sportesemény EB/VB alkalmából kínálják. A bónusz kifizettetésének feltételei, hogy a bónuszt+a befizetett pénzed összegét többször is (általában 3-4 szer) fel kell tenned tétként egy meghatározott időszak alatt (ez általában 3 hónap).

A trükk a dologban ott van, hogy a megtett tétek, csak bizonyos sportágak esetén érvényesek. Emellett azt is ki szokták kötni, hogy mekkora tétszorzó érték felett érvényesek.

Például. Egy sportfogadó oldal 100% bónuszt kínál 15000 Ft-ig. A feltétel szerint a befizetett összeget és a bónusz összegét 3-szor kell tétként feltenned 90 napon belül. Az 1,5 alatti szorzók nem számítanak bele feltételek teljesítésébe. 

Ha tehát befizetsz 10000 Ft-ot akkor bónuszként további 10000 Ft-ot fogsz kapni. Ahhoz, hogy a bónusz 10000 Ft a tiéd legyen ahhoz 3 x 20000 azaz 60000 Ft-nyi tétet kell tenned 90 napon belül.
Most persze többen a vállukat vonogatják, hogy nagy dolog, ezt simán lehet hozni. De vizsgáljuk meg a dolgot kicsit alaposabban, hogy hol is vannak a buktatók.

Ahhoz hogy teljesíteni tudd a feltételt betartva az 1%-os tétrakási szabályt, rengeteg sporteseményre kell fogadnod. Kiindulásként 20000 Ft-os alaptőke esetén, 200 Ft-os tétekkel tudsz fogadni. Azaz a kezdet úgy néz ki, hogy összesen 20000/200 = 100 darab fogadást kéne tenned. Persze, ha nyersz és az alaptőkéd nő, akkor ezzel együtt nagyobb lesz az alaptét mérete is. Azaz a fogadások száma darabszámra nézve valamivel csökkenni fog. De még így is jó pár fogadást kellene tenned.

 Ahogy már írtam, szükséges lesz valamilyen előrejelző rendszert használnod, és meg kell válogatnod, hogy milyen szorzók esetén fogadsz. Ennek aztán az lesz a következménye, hogy ha egy bizonyos sportágra, és egy fogadási típust alkalmazva fogadsz, megválogatva a szorzókat, akkor valószínűleg egyszerűen  kifutsz az időből.

Hogy teljesíteni tudd a feltételeket, több sportágra, és több fogadási típust használva kell fogadnod. Ez pedig önmagában azt jelenti, hogy sokat kell "melóznod" és lehet, hogy még így is éppen hogy sikerül a feltételeket teljesíteni. Vagy még így sem. Mindezt 10000 Ft-ért...

Ha elkezdesz össze-vissza fogadni mindenféle sportágra, akár úgy, hogy több előrejelző rendszert használsz, de nem veszed figyelembe a tétszorzókat, akkor több mint valószínű, hogy hiába érsz el magas találati arányt, az alacsony tétszorzók miatt egyszerűen nem lesz nyereséged. Emlékezz mit írtam a tétszorzóknál.

Ha csak találomra fogadsz össze-vissza, mindenféle tétszorzóval, akkor máris eljutottál oda, hogy egyszerű szerencsejátékot játszol. (A sportfogadó irodának pedig ez az érdeke.) Ennek pedig az lesz a következménye, hogy többet fogsz veszíteni, mint nyerni. Vesztés esetén pedig a feltett tét mindig a te befizetett pénzedből vonódik le. Azaz egyszerűen elveszíted a befizetett pénzedet és a bónuszt is.

Ha nagyobb téttel kezdesz el fogadni, akkor a kockázathoz és az alaptőkédhez mérten, a tét túl nagy lesz. A fellépő ingadozások miatt, a veszteségek is nagyobbak lesznek és teljes tőkéd veszélybe fog kerülni. Azaz egyszerűen, egy-egy fogadáson túl sokat fogsz veszíteni, és megint csak oda lyukadsz ki, hogy lenullázod a tőkédet.

Akár nagyobb a befizetett összeg és az így igényelt bónusz, akár alacsonyabb, a kockázat lényegében az arányait tekintve ugyan az lesz. Tehát a bónusz megszerzéséhez vezető út, egyfajta szerencsejáték, ami nem biztos, hogy meg fogja érni a fáradságot és a kockázatot. Ezért egészen egyszerűen, jobb a bónuszt nem igénybe venni.

9. Kombinációs fogadások

A kombinációs fogadások, "kombik" vonzereje abban rejlik, hogy a várható nyeremény nagyobb, mintha ugyanazokat az eseményeket külön-külön egyszerű fogadásként tenné meg valaki.

Hogy is működik a kombinációs fogadás? Ha például 2 eseményre (mérkőzésre) szeretnél kombinálva fogadni akkor, ha az elsőt megnyered akkor a teljes téted és a megnyert összeg hozzáadódik a második fogadáshoz. Így alapvetően többet nyerhetsz, mint két külön önálló fogadással. A hátrány, hogy ha az egyiket is elveszíted akkor az egészet elveszíted.

Sokan, önkéntelenül is felismerve az alacsony tétszorzók miatti csekély várható nyereséget, a tétjeiket kombinációs fogadásként teszik meg.
 
Az egész ott szokott "félresikerülni", hogy minden fogadást egyetlen kombinációként akarnak megjátszani, emellett olyan eseményeket is megjátszanak, amelyek kimenetele elég kétes.

Minél több mérkőzésből (elemből) áll egy-egy kombináció annál nagyobb a várható nyeremény, de az esély a nyerésre annál kisebb lesz!

A javaslatom, ha neked több "tuti" tipped is van, vagy bizonyos mérkőzések kimenetele tényleg eléggé egyértelmű, de a felkínált szorzók alacsonyak és éppen ezért kombinációs fogadással akarod  ezeket megjátszani, egy-egy fogadásba 2 vagy maximum 3 fogadást tegyél. Ne feledd azonban hogy, a kockázat így is megmarad!

Másrészt azt is figyelembe kell venned, hogy a sportfogadó irodák bizonyos mérkőzések esetén kötési tiltással igyekeznek az ilyen próbálkozásokat kivédeni.     

10. Egy sportfogadó oldal nem lesz elegendő.

Ugyanúgy, ahogy a kaszinók nem szeretik a kártyaszámolókat, a sportfogadó irodák sem kedvelik, ha olyan személyek fogadnak az oldalaikon, akik értik a dolgok menetét és képesek rendszeresen pénzt nyerni tőlük. Ezért akárcsak a kártyaszámolóknak, a profi sportfogadóknak is szükséges, hogy álcázzák magukat.
Persze amíg csak pár száz forintokkal "játszol", és nyersz egy kicsit, még nem fog történni semmi.

Ha azonban eljutsz oda, hogy nagy pénzekkel fogadsz, rendszeresen nyersz és minden hónap végén kiszeded a nyert összeget, az előbb vagy utóbb azt fogja jelenteni, hogy eltiltanak az oldalról, vagy csak bizonyos feltételekkel engednek majd fogadni. 

Ezért amikor elkezdesz komolyan foglalkozni az egésszel,  szükséges lesz, hogy több sportfogadó oldalra is regisztrálj, és évről-évre, szezonról-szezonra, váltogasd, hogy mely sportágakkal és mely fogadási módokkal foglalkozol egy-egy oldalon. Persze ennek az az előnye is meglesz, hogy ezzel a hatástöbbszörözővel nagyobb lesz a nyereséged is.

Az egésznek tehát úgy kell kinéznie, mintha teljesen véletlenszerűen, találomra csinálnád azt amit csinálsz.   


11. Legyél óvatos a pénzért felkínált tippekkel.

Ha úgy határozol, hogy pénzért tippeket vásárolnál, akkor javaslom, légy nagyon körültekintő!

Először is tudakold meg, hogy mely sportágak bajnokságaira/ligáira és milyen fogadási típusokra árusítanak tippeket.

Mindenképp érdeklődj utána, hogy a pénzedért hány darab tippet, vagy milyen időtartamra kapsz tippeket.

Kérdezd meg, hogy az előrejelzéseik milyen százalékos hatékonysággal működnek.

Érdeklődj, hogy a tétrakás és tétszorzók ügyében milyen tanácsot is tudnak adni.

Egy felelősségteljes, komoly "szakmai" hozzáértést tanúsító személy/csapat, az előző pontokban leírtakat, vagy valami nagyon-nagyon hasonlót fog veled közölni. Valószínűleg "referenciaként" az előző évről/évekről valamilyen kimutatást is fog küldeni a számodra, minden különösebb noszogatás nélkül.

Ha azonban a válasz,

- csak homályos maszatolás, mindenféle rejtélyes kapcsolatra hivatkozva
- néhány darab tippért aránytalanul nagy árat kérnek
- tétrakási módszerként különböző, kaszinó játékok során alkalmazott tétrakási rendszert írnak le
- mindenféle hihetetlen találati pontosságról írnak

akkor onnan ne akarj tippeket vásárolni.

A túlságosan jól hangzó ígéretnek ne dőlj be.   

12. Sportfogadás és adózás

Hazánkban az olyan sportfogadáson nyert összeg ami nem a szerencsejáték Zrt. szervezésében történt adóköteles. Ebben, itt ugyanúgy, ahogy az online kaszinók esetében, nem akarok senkivel se vitatkozni. Mindenki maga döntse el, hogy mit tesz és vállalja is érte a felelősséget.

Ezek lennének, tehát azok az alapvető dolgok amelyekkel mindenképpen tisztában kell lenned, ha sportfogadással szeretnél pénzt keresni. Remélem már kezded átlátni, hogy a dolog eléggé összetett és a józan eszedre hallgatva, nem fogsz bedőlni mindenféle hamis ígéretnek vagy jól hangzó ajánlatnak.

Többre is kíváncsi lennél? Nemsokára többet is megtudhatsz...

Kérdésed, véleményed van?

Írj ide: billybones81@gmail.com