2009. december 13., vasárnap

12 - Variációk az alapstratégiában

Mindig számolj a módosult változóval!
 Prof. Mickey Rosa - 21 Las Vegas Ostroma

Emlékszel még amikor azt írtam, hogy léteznek variációk az alapstratégiában, és a lapszámolással egybekötve használjuk ezeket? Ebben a leckében ezeket fogjuk megvizsgálni.

Az egyik leghatékonyabb, és törvényes  eszközök, amelyekkel előnyt szerezhetünk, és nyerhetünk a kaszinóban, ha a pontos állás szerint változtatjuk a tétjeink nagyságát. 

Azonban, még  további 0.2 - 0.3 %-os előnyt biztosíthatunk magunknak, ha a lapszámolás alkalmazásával a TC (pontos állás) alapján változtatjuk az alapstratégiánkat! 

Talán az otthoni gyakorlás során észrevetted már, hogy hiába volt magas TC értéked, mégsem sikerült megfelelő eredményt elérned.


Vannak olyan esetek amikor a TC bizonyos állásai esetén egyszerűbb megállni mint húzni, vagy éppen fordítva.

Ha a TC értéke szerint módosítani fogod az alapstratégiát, akkor azt a játékidőd 10 %-ban fogod tenni.

Ha a TC értéke kisebb kevesebbet fogsz duplázni, szétválasztani, és többször egyszerűen csak húzni.

Ha a TC értéke magasabb lesz többször fogsz duplázni, szétválasztani.

Minden alapstratégiánál csak egy variáció van!

Az alapstratégia variációinak előnye

Egy alapstratégia variációnak az értékét leginkább az határozza meg hogy, nagy átlagban milyen gyakran is  használod azt.

Például 100.000 leosztásból gyakrabban fog előfordulni (kb 3.5 %-ban) a 16-os az osztó 10-ese ellen leosztás. Ezzel szemben a 9-9 az osztó 2-ese ellen jóval kevesebbszer (100000 leosztásból kb. 43-szor!).

Ez alapján a 16 a 10 ellen nagyobb értékű mert jóval gyakrabban találkozol vele.

Ezeknek az ismereteknek a birtokában tehát bizonyos leosztás típusok elsőbbséget élvezhetnek.

Az alapstratégia variációk egyik legfontosabb tényezője a biztosítás. Az osztónak a játékidő 7.5%-ban lesz az első kártyája ász. A biztosítás kötése nagyon fontos, még fontosabbá válik, ha a TC értéke 3-ra vagy magasabbra emelkedik.

Tehát a leosztástól függetlenül, mindig érdemes biztosítást kötni! Nem úgy ahogy azt egyes oldalakon, "csak felesleges pénzkidobásnak" tartják.  A Hi/Lo rendszer biztosítási hatékonysága 80%-os. Ez azt fogja jelenteni hogy, 10 alkalomból 8-szor helyesen fogsz cselekedni, ha biztosítást kötsz az ászra, a TC értéke alapján!

Az alapstratégia variációk használata 10%-al megnöveli a győzelmeid arányát a hat paklis játék során. Másik előnye, hogy a variációk használatával kevésbé keltesz feltűnést a teremfelügyelők szemében. A variációk használatával csak egy "tipikus" szerencsejátékosnak fogsz tűnni a sok közül. A 16 az osztó 10-ese ellen húzni, máskor megállni például egy kifejezetten szerencsejátékos viselkedés.

Azok a teremfelügyelők akik egy kicsit is ismerik a megfelelő alapstratégiát, biztosan teljesen lököttnek fognak tartani ha ráduplázol az A-7 a 2-re, vagy éppenséggel megállsz a 15 az osztó 10-ese ellen.  

Kérni vagy megállni ?

A leggyakoribb döntés a blackjack során a kérni (hit) vagy megállni (stand) kérdése. Ebből kifolyólag ez lesz a leggyakoribb alapvető stratégiai variáció, amit érdemes elsőként megtanulnod.

Mielőtt belevágnánk egy dolgot rögtön az elején szeretnék tisztázni, nehogy a későbbiekben zavar támadjon belőle.

Lesznek olyan esetek ahol a döntést a számláló nulla értékére alapozzuk. Ezekben az esetekben elegendő lesz az RC (folyamatos állás) értékére hagyatkozni, és nem muszáj a TC (pontos állás) értékére!

Azokban az esetekben ahol a döntés a nullától eltér akár a plusz,vagy akár a mínusz irányban, mindig a TC értékét vesszük alapul!

Egy ilyen döntés például, és az első és legfontosabb ha 16-os értéket húzol az osztó 10-es kártyájával szemben. Ilyenkor meg kell állnod ha az RC értéke nagyobb mint 0, és húznod kell ha az RC értéke 0 vagy kevesebb.

Tehát ha az RC +1 vagy nagyobb, állj! Ha a vizsont az RC nulla vagy kisebb kérj!

Egy másik gyors példa, és hasonlóan fontos a 15-ös érték az osztó 10-esével szemben.  Ha a TC értéke +4 vagy nagyobb állj! Ha  a TC kisebb mint 4 kérj!

Íme az összes variáció amelyek a kérni vagy megállni döntésre vonatkoznak.

Alapstratégia variációk: 6 pakli, az osztónak meg kell állnia A-6-on
A Te lapod Az osztó lapja Döntés
12  2
Állj ha 3 vagy nagyobb
12 3
Állj ha 2 vagy nagyobb
12 4
Állj ha 0 vagy nagyobb
12 5
Állj ha -1 vagy nagyobb
13 2
Állj ha -1 vagy nagyobb
14 A
Állj ha 9 vagy nagyobb
15 7
Állj ha 10 vagy nagyobb
15 8
Állj ha 10 vagy nagyobb
15 9
Állj ha 8 vagy nagyobb
15  10
Állj ha 4 vagy nagyobb
15 A
Állj ha 5 vagy nagyobb
16  7
Állj ha 9 vagy nagyobb
16  8
Állj ha 7 vagy nagyobb
16  9
Állj ha 5 vagy nagyobb
16 10
Kérj ha 0 vagy kisebb
16 A
Állj ha 3 vagy nagyobb
A - 7AÁllj ha a 1 vagy nagyobb

Amint látható néhány döntés egy külső laikus szemlélődő számára teljesen laikusnak tűnhet. Ilyen például amikor a 12 - 4-es lapokra megállsz ha a TC nagyobb mint 0. Erre biztos teljesen hülyének fognak nézni!

Duplázás

A tét duplázása annak fejében hogy csak egyetlen egy kártyát húzhatsz, nagyon hasznos tud lenni, ha a megfelelő módon alkalmazod.

A Te lapod Az osztó lapja Döntés
5
Duplázz ha 6 vagy nagyobb
6
Duplázz ha 3 vagy nagyobb
2
Duplázz ha 2 vagy nagyobb
3
Duplázz ha -1 vagy nagyobb
7
Duplázz ha 6 vagy nagyobb
109
Duplázz ha -2 vagy nagyobb
11A
Duplázz ha 1 vagy nagyobb
A-2 4
Duplázz ha 7 vagy nagyobb
A-2 5
Duplázz ha 0 vagy nagyobb
A-2 6
Duplázz ha -2 vagy nagyobb
A-3 4
Duplázz ha 6 vagy nagyobb
A-3 5
Duplázz ha -2 vagy nagyobb
A-4  4
Duplázz ha 0 vagy nagyobb
A-7 2
Duplázz ha 2 vagy nagyobb
A-8 4
Duplázz ha 5 vagy nagyobb
A-8 5
Duplázz ha 2 vagy nagyobb
A-8 6
Duplázz ha 1 vagy nagyobb
A-9 5
Duplázz ha 6 vagy nagyobb
A-9 6
Duplázz ha 5 vagy nagyobb

 
Végignézve a táblázatot láthatod, lesznek olyan döntések amelyek először teljesen furcsának tűnhetnek.

Ilyen döntések például amikor A-2 - 4-es lapokat kapsz, az alapstratégia szerint ilyenkor kérned kéne, azonban ha a számláló 7 vagy nagyobb duplázol!

Vagy hasonló az A-2 - 6; vagy az A-8 - 6.

Az osztó a magának kihúzott 6-os lappal nagyon is legyőzhető, de a duplázás során az extra tét megváltoztatja a leosztás matematikáját, így mindennek kétszeresen megfontoltnak kell lennie.

Szétválasztani vagy nem?

Szétválasztás esetében az elsődleges, hogy megvizsgáld, a kaszinó szabályai engedik e, a szétválasztás utáni duplázást. Ha ez engedélyezett, jó ha megtanulod az alapstratégia erre vonatkozó variációit. Ha a TC érték növekedik, többször kell szétválasztani, ha csökken kevesebbet.

Duplázás szétválasztás után engedélyezett!
A Te lapod Az osztó lapja Döntés
3,3 2
Kérj ha 0 vagy kisebb
4,4 5
Kérj ha 0 vagy kisebb
4,4 6
Kérj ha -2 vagy kisebb
6,6 2
Kérj ha -2 vagy kisebb
8,8 10
Állj ha 8 vagy kisebb
9,9 7
Szétválaszt ha 6 vagy nagyobb


Sok játékos szétválasztja a 8-as párokat, viszont ha az osztónak 10-es lapja van megállnak. Mindazonáltal a hiba mégis elenyésző, mert a 8-as pár elég ritka.

A megállással a hátrány -0. 537%, és a szétválasztással ez a kockázat lecsökken -0.483%-ra. A szétválasztáskor feltett plusz pénzt viszont kockázatosnak ítélik, ami viszont hosszú távon megtérül.

Gondolkodj el ezen! Inkább megállsz 16-al az osztó 10-es lapja ellen, vagy szétválasztva két 8-ast kapsz a 10-es ellen?

Azáltal, hogy szétválasztasz, sikerül még egyet húznod, így jobb eredményt érhetsz el. A statisztika szerint akkor is jobb szétválasztani, ha a szabályok nem engedélyezik a szétválasztás utáni duplázást.

A 10-10 szétválasztása

Ahogy  már írtam, ha a TC érték növekedik, többször kell szétválasztani, ha csökken kevesebbet. Tehát, ha a TC érték magas jogosan cselekszel ha szétválasztasz egy 10-es párt. Azonban, ha így cselekszünk ez az asztalnál ülő játékosokból negatív reakciót válthat ki.

Semmi okod arra, hogy azzal törődj más játékosok mit gondolnak a játékodról, de a kaszinó személyzete, gyanút foghat, hogy kártyaszámoló vagy. Ha azt látják, hogy a megfelelő alapstratégiával játszol, majd hirtelen megnöveled a tétet, és még ráadásul szétválasztasz egy 10-es párt a 6-os ellen, azt gondolhatják, ez vagy nagyon hülye, vagy nagyon is okos.

Azért, hogy ne érje szó a ház elejét lássuk ezeket is!

Duplázás szétválasztás után engedélyezett! 

A Te lapodAz osztó lapjaDöntés
10-103Szétválaszt ha  4 vagy nagyobb
10-104Szétválaszt ha  4 vagy nagyobb
10-105Szétválaszt ha  2 vagy nagyobb
10-106Szétválaszt ha  2 vagy nagyobb


Minden hasonló helyzetben érdemes az alábbi táblázatban leírtakat követni. A legtöbb játékos elköveti azt a hibát, hogy a szétválasztásra vonatkozó szabályokat, nem tanulják meg eléggé, így aztán a játék során sokszor helytelenül cselekednek!

A táblázatok megtanulása

A táblázatban összefoglaltak megtanulásához ismét csak a flashkártyák használatát javaslom. Készíts ismét kártyákat és kezd el ezeket is megtanulni. Ismét ajánlott az egészt részekre bontani! Tehát elsőként tanuld meg azokat az eseteket, amelyek a húzni vagy megállni döntésekre vonatkoznak, utána a duplázásokat, majd a szétválasztásokat.

Ismét szeretném hangsúlyozni, ne azt akard észrevenni magadon, hogy milyen keveset tudsz, hanem, hogy milyen jól is haladsz!

A variációk használatát kezd el beépíteni az otthoni gyakorló játékodba! Ugyanúgy ahogyan az alapstratégia használatának, a variációk alkalmazásának is teljesen ösztönössé kell válnia. Gyakorolj szorgalmasan!

 
Figyelem!

 Ezek az adatok specifikusan a 6 paklis játékra vonatkoznak. Az egy paklis játékhoz más variációk tartoznak!

Tehát ha valaki régebben íródott könyvekben más adatokat talál ne csodálkozzon!

Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!

 


Kérdésed, véleményed van?


Írj ide:billybones81@gmail.com