2010. május 23., vasárnap

Játékszenvedély

"A szenvedély nem az értelem szavaival érvel."
                                         Márai Sándor 

 Időről - időre kapok olyan kérdéseket amelyekben arról faggatnak nem alakulhat-e ki komoly szenvedélybetegség a blackjacktől. Hiszen, ugyebár ez sem más mint egy szerencsejáték?
Másfelől pedig találkoztam már olyan utalásokkal is amelyek egyenesen azt állítják, hogy a kártyaszámolók is egyfajta szenvedélybetegségben szenvednek csak jól tudnak uralkodni rajta, vagy nem is sejtik, hogy ez a bajuk.
Ebben a cikkben ezt a problémát fogjuk kicsit részletesebben megvitatni.

Nézzük csak meg először mit is nevezünk a hétköznapi szóhasználat során szenvedélybetegségnek!

Ha valaki kábítószeres, alkoholista, erős dohányos (nikotinfüggő), megrögzött (szerencse)játék függő, annál az alábbiak érvényesek:

A szenvedélye tárgyát kényszeredetten fogyasztja/műveli, e szenvedély miatt. Akkor is, ha már nem kapcsolódik hozzá semmilyen élvezet.
Egyre kevésbé tudja kontrollálni magát, és a szenvedély tárgya teljesen elfordítja a realitástól.
Ez a szenvedély tovább folytatódik annak ellenére, hogy számos negatív hatás és akár egészségkárosodás is fellép.

A szerencsejáték szenvedély tudományos megfogalmazás szerint:
„A zavar a szerencsejáték gyakori és folyamatos űzéséből adódik, amely a páciens életvitelét uralja, és a szociális, munkahelyi, anyagi, és családi értékek torzulásához, elvesztéséhez vezet.”

A megszállott játékosokat saját, szenvedélyük teljesen behatárolja. Ez egy kóros, sajátos betegségkép, ami erős izgalommal, belső nyüzsgéssel, megalapozatlan hangulattal és egyfajta nyughatatlansággal jellemezhető.

A játékszenvedélyt ezen kívül antiszociális személyiségzavar is jellemzi, melynek következtében a szenvedélybeteg elfordul a szociális kötelezettségeitől, kirekesztettnek érzi magát a társadalomból. Ezek a  tényezők pedig hosszútávon gyakran börtönbe kerüléssel is veszélyeztetnek.

A szenvedélybeteg játékosoknál a negatív személyes és szociális problémák ellenére, ilyenek a büntetések, magánéleti kapcsolatok szétesése, munkahelyi fejlődés csökkenése, a betegség tartósan fennáll. Mindez a folyamatosan visszatérő és gyakran még inkább megnövekvő játékszenvedély miatt.

Ami pedig különösen ijesztő lehet, az az, hogy  a beteges játékosok felismeréséhez, legalább egy éves időtartam szükséges, vagy még több! Csak különböző árulkodó jelek, cselekedetek utalhatnak tevékenységükre.

A szerencsejátékra különösen hajlamos egyéneket, és akik már ebben a betegségben szenvednek az alábbi jellemvonásokból ismerhetőek fel a leginkább:

A pénznek különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Verseny, és teljesítményfüggő gondolkodásmód.

Furcsa, szinte állandó nyughatatlan viselkedés.

Gyakran túlzott vágy a(z) (szociális) elismertség után.

Megmagyarázhatatlan, eltúlzott düh a munka/tanulás iránt.

Halmozottan fellépő stresszfüggő pszichoszomatikus betegségek


A játékszenvedély kialakulása

A kialakulás egy komplex folyamat, és több tényező játszik benne szerepet.

A legfontosabbak:

Súlyos önértékelési problémák

Az önértékelési problémák általában mélyen legbelülről fakadnak. Az egyén az üresség, az értéktelenség állapotába kerül. Teljesen alulbecsüli saját magát, negatívan gondolkodik önmagáról és a világról. Ez az érzés a gyermekkorban alakul ki, és ez elől az ember a saját fantáziavilágába menekül.

Zavar az emberi kapcsolatokban

Az ember életének korai szakaszában, különféle kötődési típusok jönnek létre. Minél több szeretetet odafigyelést kap valaki kisgyermek korában annál stabilabb és "biztosabb" lesz  felnőtt korában. A "bizonytalan" típusú egyéneknél ez a kötődés nem alakul ki. Az ilyen embereknek gyermekkorukban sok elutasításban volt részük, és számukra az a megszokott, hogy kívánságaikat legtöbbször elutasítják. Általában  családi problémákkal küzdenek. Az ilyen zavarokkal küzdő emberek hajlamosabbak a pszichikai zavarokra, és a játékszenvedéllyel küszködők is általában ebbe a csoportba  tartoznak. 

Az önuralom hiánya

Az önkontroll hiánya, hogy az izgatottságukat és az izgalmukat szabályozni tudják, a magyarázat a szerencsejátékosoknál megfigyelhető különleges nyugtalanságra. (Ugyanez figyelhető meg az alkoholisták, drogosok esetén is, ha nem jutnak a szenvedélyük tárgyához.) A játékosok esetén a kezdeti fő motiváció a leggyakrabban a siker, a sikeresség érzete, és ezzel elkezdődik a betegség kialakulása.
A tipikus sztori, hogy az egyén próbát tesz valamilyen szerencsejátékkal. Egy nagyobb nyeremény után, ez a hirtelen jött siker mélyen gyökeret ver a képzeletvilágában. 
Erősödik az önérzet, és kezdeti sikerek hamisan azt igazolják, hogy valamiben ő is különleges.Valamilyen különleges mámoros érzés járja át. Úgy érzi minden problémájára megtalálta a megoldást, nem kell mást tennie, csak játszani tovább.

Ijesztő példa erre annak az érettségiző diáknak az esete, aki az érettségi napján, útban az iskola felé reggel betért egy kicsit "nyugtatólag" játszani. Majd ott maradt, egészen késő estig!
A játéknak ez a módja egy idő után azonban átvált az unalom, és a negatív érzések legyőzése érdekében folytatott játékra. Ezzel pedig a játékos egy olyan körfolyamatba kerül, amiből nem képes kiszabadulni és az élet minden területén áldozattá válik. A játék közben egy megmagyarázhatatlan eufórikus állapotba kerül. 

Ez az az érzés amit  a hétköznapi "nem függő" ember nem képes, és talán nem is akar megérteni.
Jó példa erre Dosztojevszkij - Egy játékos naplója - című, 1867-ben írt regénye:
"Én magam is játékos voltam: ezt ebben a pillanatban erősen éreztem. Kezem, lábam reszketett, fejem szédült,rettenetes erőt vett rajtam a kockáztatás szomja!"

A függő ember próbál a gátlástalan játékára különféle magyarázatokat találni. Nagyon gyakran kialakul egy megszállott gondolkodásmód, amelynek következtében a fantázia világába kerül, és a nyereményekkel kapcsolatos különféle fantáziákat alkot. Teljesen elidegenedik a környezetétől, elveszíti az emberi kapcsolatit és teljesen egyedül marad. Egy teljesen eltorzult gondolati világot alkot magának. A játék az életének tartós állandó részévé válik. Minden gondolata a játék körül forog, és ez teljes testi, lelki és végül szociális hanyatláshoz vezet.

A játékszenvedélyel bajlódók úgynevezett impulzuskontroll-zavarokat mutatnak. Azaz egyszerűen túlzásba viszik a jó dolgokat, és nem tudnak ellenálni a játéknak. Ahhoz hogy a szenvedélybeteg ismét átélje a megszokott érzést, tovább kell fokoznia az izgalmakat. Növelnie kell a tétet, vagy gyakrabban kell játszania.

Ugyanez figyelhető meg az alkoholfüggők esetében is akik az elvonókúra után a legtöbbször nem tudják megállni, hogy az első útjuk ne a kocsmába vezessen. A  szerencsejátékosok esetén azonban ezt a vágyat szabályozni, csökkenteni lehet.

A szerencsejátékosok gondolkodásmódja


A szerencsejátékosok gondolkodásmódjában, és képzeletvilágában számos torzulás, figyelhető meg. 

A játék irányításának illúziója

Azon a téves feltevésen alapul, hogy a játék közben  több személyes hatás is jelen van.

"Csak erősen akarnom kell és két hatost fogok dobni!"

A játékfüggők úgy vélik csak a nyeremény az egyetlen megoldás, ami a problémáikra gyógyírt hozhat, és a vereség után fellépő szerencsétlen állapotot megszüntetheti.

A Monte-Carlo effektus
 
Az a gyakori és nagyon súlyos tévedés, hogy a korábbi események gyakorisága befolyásolja az elkövetkezendő események valószínűségét. Erre a legjobb példa a rulett esetén, a pörgetések eredménye.

"Kétszer egymás után a piros jött ki, most már biztosan a fekete fog következni!"

Vagy

"Egy bizonyos szám már régen nem került kipörgetésre, most biztosan ez fog következni!"

Semmivel sem lesz több vagy kevesebb a valószínűsége, hogy a következőkben ez fog sorra fog kerülni!
Hiszen a rulettben minden egyes pörgetés, egymástól teljesen független, új pörgetés.

A nyerési esélyek eltúlzása

A legtöbb játékos egészen egyszerűen, a legtöbbször teljesen megalapozatlanul túlértékeli a nyerésre való kilátásait. Tipikus példa erre, amikor a teljesen amatőrök, a gépi internetes kaszinókban, akár egy rendes kaszinóban a blackjacken játszva,  jó néhány elvesztett kéz után elkezdenek nagy tétet tenni, mert 

"Most már biztosan blackjackem lesz, és visszanyerem amit elvesztettem!"
 
Persze időnként léteznek csodák, de manapság már eléggé ritkaságszámba mennek...

A „majdnem eltaláltam” effektus

Ez a tipikus gondolkodásmód hazánk bármely sarki kocsmájában jól megfigyelhető, ahol nyerőgépek találhatóak. Az ilyen gépeknél melyeknél három egyforma szimbólumnak kell feltűnnie a nyeréshez,  megfigyelhető a következő jelenség. Ha egy szimbólumból már egyszer előfordult olyan hogy kettő feltűnt egymás mellett, akkor a legtöbb szesztől "begőzölt" egyénen eluralkodik a kényszer hogy tovább dobálja a gépbe a pénzét.

hiszen

„Kettő már volt egymás mellett! Majdnem eltaláltam! Tovább kell játszanom, mert most már biztosan sikerülni fog!”

A "foglyul ejtés" effektus

Egy rossz döntés meghozatala után a játékos tovább játszik, az eddig feltett pénzösszeg jogosságát bizonyítandóan. Jó példát találhatunk erre a manapság oly népszerű Texas Hold'Em pókerben.

„Rendben, korai pozícióban vagyok, gyenge lapokkal. De ha már fizettem hogy megnézzem a flopot akkor mindenképpen megnézem a turnt is. Sőt, akkor már elmegyek a riverig is!"

Kiket fenyeget a játékszenvedély leginkább?

Egy felmérés szerint a legveszélyeztetettebbek a nagyvárosokban élő 30 év körüli férfiak.
A szenvedélybetegség kialakulásának alapjai már általában a serdülő korban elkezdődnek. A nőknél a szenvedélybetegségre való hajlam a középkorúság környékén alakul ki.

Kezelésre általában sajnos csak akkor kerül sor, ha valamilyen bűncselekményből kifolyólag (lopás,sikkasztás,csalás), vagy a megoldhatatlannak tűnő problémák miatti öngyilkossági kísérlet után erre kötelezik az egyént.

A lakosságnak körülbelül 2-3 százalékának vannak ilyen problémái és megközelítően a népesség 1%-ánál állapítható meg beteges szerencsejáték függőség.

Tény, hogy a szerencsejáték kínálat (nyerőgépek, internetes fogadóirodák és kaszinók, online pókertermek) és a szenvedélybeteg játékosok száma között összefüggés, fedezhető fel.

Érdekes adalék lehet ehhez, az az adat amely egy nem is olyan régen, hazánkban készült felmérés során derült ki! A vizsgálatok szerint a szenvedélybetegek "felmenői" között gyakran akadtak olyanok, akik az 1920-as évek régi dzsentrivilágában szenvedélyes kártyások vagy lóversenyesek voltak.


Amiről esetlegesen megállapítható, hogy valaki szenvedélybetegséggel bajlódik az az, hogy függőséggel  párhuzamosan, egy vagy több másik betegség is társul. A szerencsejátékosok nagy része depressziós zavarokkal küszködik, ami rossz hangulattal, és érdeklődés hiányával jár együtt. Ezzel pedig az ördögi kör csak tovább erősödik. A két betegség csak erősíti egymást.

Az állandó nyugtalan játék végül a szervezeten is megmutatkozik. A leki tünetek végül testi tünetekként (pszichoszomatikus problémákként) is megnyilvánulnak.
Gyomorfájás, fejfájás, vagy akár szívinfarktus is előfordulhat!

A kezelt szerencsejátékosok egy része már kísérelt meg öngyilkosságot, és nagy részüknél különféle  személyiségzavarok figyelhetõk meg. A személyiségzavarok legtöbbször a pubertás kor kezdetén alakulnak ki, a tartósan rossz magatartásminták felvételével. Ezek zavart okoznak a fejlődésben, és később kapcsolati problémákhoz vezetnek.

A leggyakoribb amikor a szenvedélybeteg állandóan túlzásokba esik saját teljesítményével, és tehetségével kapcsolatban, tartósan sikert, hatalmat, csillogást, szépséget, vagy ideális életet fantáziál magának.

A személyiségzavarnak ezt a fajtáját pedig nagyon nehéz kezelni. A páciens egyfolytában arra törekszik, hogy a terapeutát leértékelje, a kezelést megszakítsa, mivel a kezelés során nem erősítik meg őt saját nagyságáról, melyet a képzeletvilágában kialakított magáról.

 A játékszenvedély következményei

A  szenvedélybetegben kifejlődik egy tipikus öntörvényűség, és ez az élet minden területére kihat. Ennek következtében a saját cselekedeteket szabályozó lehetőségek még jobban korlátozódnak.

Ezzel egyfajta szociális elkülönülés alakul ki. Ez jókora szégyenérzettel jár amit a beteg egy idő múlva hasztalan próbál eltitkolni. Belekerül egy sajátos környezetbe, és a tipikus szerencsejáték életvitelbe. Ebben az életvitelben az első és egyetlen a közvetlen szükséglet kielégítés azaz a szenvedély tárgya! A játék, és semmi más! Ez pedig akár büntetendő cselekedetekhez is vezethet.

Mindez a pénzügyek teljes kontrollálhatatlanságához vezet. A család, barátok támogatása megszűnik, mindenki fokozatosan elfordul az egyéntől. Ezt tovább súlyosbítja a munkahelyi kapcsolatok megromlása.

A végső következmény pedig az öngyilkossággi kísérlet, vagy a bűnöző életmód!

Hogyan állapítható meg hogy szenvedélybetegek vagyok?

Vannak olyan tesztkérdések, melyek segítségével felismerhető a szerencsejátékfüggőség, vagy az egyéb kóros játékformákra (kóros számítógép függőség, játék, chat, internetes szörfölés) való hajlam.

Manapság már a legtöbb internetes kaszinó alkalmaz ilyeneket, amiket a   

Felelőségteljes Szerencsejáték 

című részben találhatunk meg.

Azért én is közzéteszek most egyet, amit ajánlatos mindenkinek elvégeznie.

Nagyon egyszerűen válaszolj a kérdésekre igennel vagy nemmel válaszolni.

! A legfontosabb, hogy ne akard önmagad becsapni !


1.)   Volt már olyan, hogy addig játszottál, amíg el nem fogyott a pénzed?
2.)   Kértél már kölcsön pénzt játékra?
3.)   Vettél már fel hitelt a játék miatt?
4.)   Rendszeresen túllépi-e a játék az általad megállapított időbeni, és pénzügyi kereteket?
5.)   Gondoltál már arra, hogy a játékhoz a pénzt illegálisan szerezd be?
6.)   Gyakran gondolsz a játékra?
7.)   Loptál már pénzt azért, hogy játszhass?
8.)   A játékon kívül más dolgokra nehezen tudsz koncentrálni?
9.)   Nyugtalan vagy agresszív leszel, ha nem tudsz játszani?
10.) A normális életed a játékkal összehasonlítva unalmasnak tűnik?
11.) Csökkent az érdeklődésed a környezeted iránt?
12.) Azért játszol, hogy lenullázd a veszteséged?
13.) Eltitkolod a barátaid, vagy a családod elől, hogy mennyit játszol, és mennyit veszítesz?
14.) Gyakran rossz a lelkiismereted játék után?
15.) Elõfordult már, hogy tovább játszottál, bár tudtad, hogy magadat vagy mást megbántasz ezzel?
16.) Játszottál már azért, hogy javuljon a hangulatod, és a problémáidat elűzd vele?
17.) Vezetett-e már a játék a családodban veszekedéshez, vagy okozott problémákat?
18.) Lógtál-e a munkából/iskolából, azért hogy játszhass?
19.) Gondoltál már arra, hogy a játék miatt öngyilkosságot kövess el?

Ha több mint 7 kérdésre igennel válaszoltál, akkor nálad fennáll a szerencsejáték-függőség veszélye.



Ha már baj van

Először is ki kell deríteni, hogy valóban fennáll-e a beteges játékfüggőség. Ezért érdemes pszichológushoz fordulni.

Amennyiben igen, úgy speciális tanácsadóhoz kell fordulni, amiben a pszichológus tud segítséget nyújtani.

Szükség esetén, ha a betegség már előrehaladott, szakklinikai vagy pszichiátriai kezelésre van szükség!

Mi a helyzet a blackjack esetén?

Egy teljesen képzetlen amatőr esetén, akinek a blackjack csak egy szerencsejáték a sok közül valóban veszélyeztetett lehet!
Azok akik a blackjacket egyfajta segédeszközként tekintik, a céljaik eléréséhez, már kicsit más lehet a helyzet.
Ha már ott tartasz, hogy az alapstratégiát, a kártyaszámolást és a tétrakási rendszert egy szisztéma szerint alkalmazod, és a saját magad számára felállított szabályokat szigorúan betartod, jóval kisebb a veszély.

Hogy miért?

A puszta szórakozás helyett a kaszinóban erre koncentrálva az egésznek kiábrándítóan munkajellege lesz!

Arról már ne is beszéljünk, hogy egyesek számára ez jelentős érzelmei terhet is jelent. Jó példa erre egy ismerősöm esete, aki a haverjaival a nagy játékos stratégiát alkalmazta a kaszinóban. A dolog kiválóan működött, egy dolgot leszámítva. Ezek az "akciók" annyira megviselték, hogy utána nyugtatókat kellett szednie, végül kénytelen volt abbahagyni!
Aki már próbált a szisztéma szerint játszani akár a kaszinóban, akár csak otthon gyakorolva, az tudja milyen fárasztó is tud ez lenni!
Ezért úgy gondolom emiatt nem igazán fenyeget senkit sem a játékszenvedély veszélye.
Természetesen, az ezzel járó életmód már hordozhat veszélyeket, aminek következtében az ember magánéleti és egyéb kapcsolatai teljesen tönkremehetnek. Jó példa erre a világhírű Ken Uston esete. Aki már látta a filmek részben, az életéről feltöltött dokumentumfilmet az tudja jól miről beszélek.
 
Tehát végezetül csak azt tudom mondani, amit A megfelelő lelki beállítottság  című részben már leírtam.
Legyen meghatározott célod az életedben! Ezt pedig TE határozd meg saját magadnak!


Magát a blackjacket és az így megszerzett pénzt ne végcélnak tekintsd, hanem egy eszköznek, amivel a céljaidat elérheted, megvalósíthatod. 

Életed fő célja tehát lehetőleg ne az legyen, hogy profi kártyaszámoló legyél!

Kérdésed, véleményed van?

Írj ide:billybones81@gmail.com