2012. február 26., vasárnap

A Spanish 21 és az Australian Pontoon 1.


Időnként kapok leveleket olvasóktól, akik arról számolnak be, hogy az USA-ban járva némelyik kaszinóban, egy blackjackhez hasonló játékkal találkoztak, amelyet Spanish 21-nek neveznek. Mások pedig arról írnak, hogy bizonyos internetes pókeroldalak kaszinóiban látták esetleg próbálkoztak vele. Egyeseket, csak a puszta kíváncsiság hajt, hogy mi is ennek a játéknak a lényege, mások viszont egyenesen azzal kerestek meg, hogy érdemes e ezzel játéktípussal próbálkozni.
 
Erről a játékról még nem igazán jelent meg leírás magyarul. A téma után érdeklődők, akiknek a nyelvtudása esetleg hiányos, többnyire csak az online kaszinók, fordítóprogramos tört magyar nyelvű leírásaira tudnak hagyatkozni. Másrészt, az idegen nyelvű oldalakon sem sok lényegi információt közölnek róla, csak nagy általánosságokat, és hogy ez a játék is legyőzhető.

Ezért most egy több részes leírásban, ezt a játéktípust fogom kicsit részletesebben bemutatni.

Mi is a Spanish 21?

Történetileg a Spanish 21 egy viszonylag fiatal játék, amely a blackjackből fejlődött ki. Egyes források szerint ezt a játékot számítógéppel alkották, és a szabadalmat egy Lofinks nevű cég nyújtotta be 1997-ben, az USA Szabadalmi Hivatalában. A szabadalmi jog jelenleg a Masque Publishing nevű cég tulajdona.

Ausztráliában, és Ázsia keleti részén ezt a játékot Australian Pontoonként (a továbbiakban csak Pontoon) ismerik (!nem összekeverendő a teljesen különböző Brit Pontoon nevű játékkal!), és a szabályok bizonyos esetekben eltérnek. A név egyszerűen azért tér el, mert külföldön, a kaszinók nem akarták a licenszhez szükséges díjakat kifizetni. Ezért, egyszerűen némileg átalakították a játékot, és más néven forgalmazzák.

Mivel a két játék hasonló, ezért a továbbiakban, csak Spanish 21-ként fogom hívni. Ahol viszont szükséges, ott minden esetben kitérek az eltérésekre.

A Spanish 21 megalkotásának az oka, hogy legyen még egy kártyajáték amivel a kaszinók bővíthetik a kínálatukat, ha a látogatók, már unják a hagyományos blackjacket, és újabb szórakozásra, vagy netalán új kihívásokra vágynak.

Mások szerint az ok ennél sokkal drámaibb volt. A lapszámolás elterjedésével, a  kaszinók szerettek volna egy olyan játékot, amelybe még a kártyaszámolóknak is beletörik a bicskájuk, és nem tudják legyőzni. Vagy meg sem próbálják. Sok helyen pedig egyenesen azt állították, hogy ebben a játékban nem érdemes számolni a lapokat. Ezt majd mi tudjuk...

Másrészt, azt a pénzt, amit a kaszinók elvesztenek a profi blackjack játékosok tevékenységéből, egyszerűen majd visszanyerik a tudatlan amatőröktől.

Így, vagy úgy, de a Spanish 21 elkezdett terjedni.

Szabályok

A Spanish 21-et a blackjackhez hasonló elrendezésű asztalon játsszák.


A játékhoz ugyanúgy francia kártyát használnak. A fő sajátossága, hogy itt az úgynevezett spanyol paklit (spanish deck) használják, amely csak 48 db lapot tartalmaz. A négy darab 10-es lapot eltávolítják a pakliból. Ezzel pedig a kaszinó, máris további előnybe került velünk szemben, ugyanis (remélem a régebbi olvasók ezt már jól tudják) a 10-es lapok a játékosnak kedveznek.

A Spanish 21-et 6 és 8 paklival, a Pontoont 4 paklival is játsszák.

A Pontoon sajátossága, hogy az osztó, (dealer;croupier) a leosztás során, a legtöbb helyen csak egy lapot, kap a blackjack európai változatához hasonlóan. Ezt (European no Hole Card) ENHC-nek nevezik.

A játékot szintén mindenki az osztó ellen játssza. A többi játékos eredménye, a mi lapjainkat nem befolyásolja. 

A játékban a lapok értéke a blackjackhez hasonló. Tehát a számozott lapok a ráírt értéknek megfelelőek, a figurás lapok 10-et érnek, az ász értéke 1 vagy 11.

A játék lényege, hogy a játékos lapjainak értéke, mind jobban megközelítse a 21-es értéket. A legmagasabb lapkombináció az ász és 10-es értékű lap kombinációja, amelyet blackjacknek, natural-nak, vagy pontoon-nak neveznek, és 3:2 arányban fizet.

Egyes helyeken az osztónak húznia, máshol meg kell állnia A6-on azaz szoft 17-en. A Pontoon-ban az osztónak többnyire mindig húznia kell A6-ra.

A játék menete szintén megegyezik a blackjackben megszokott játékmenettel.

A szabályok (ez persze kaszinónként változhat): 

- bármely első két lapra lehet duplázni

- késői feladás (late surrender) lehetséges. Az osztó elsőként ellenőrzi a blackjacket, és utána feladhatunk, így a tét felét visszakapjuk.

- duplázás utáni feladás (double down rescue) lehetséges. Ha duplázunk, és elégedetlenek vagyunk az eredménnyel,akkor feladhatunk, és a duplázás felét, azaz az eredeti tétünket veszítjük el.

- szétválasztás után lehet duplázni

- többször lehet duplázni (akár háromszor is)

- NLC (Not Last Chance Doubling) Akármennyi lapunk is van, akkor is duplázhatunk.

- többször is szét lehet választani (ászokat is)

- a játékos 21-es értéke és a blackjacke mindig erősebb az osztóénál, minden más egyezés esetén döntetlen

- szintén lehet biztosítást kötni, ha az osztó látható lapja ász

- OBO (Original Bets Only): Ezt csak az USA-ban alkalmazzák, és nem összekeverendő a Pontoon-ban használatos OBBO-val. Az osztó ellenőrzi a blackjacket, és ha blackjacke van a játékos veszít. Mivel ez még azelőtt történik, hogy a játékos, bármit is tenne, húzna, duplázna, szétválasztana, a játékos csak az eredeti tétet veszíti el, ha nem kötött biztosítást. (Tehát tulajdonképpen csak időmegtakarítás.

Az alábbi szabályokat csak a Pontoonban alkalmazzák:

OBBO (Original Bets and Busted Only)  Ha a duplázunk, és az osztó blackjacket kap, akkor csak az eredeti tétet veszítjük el. Ez csak akkor érvényes, ha az osztónak blackjacke van.

BB+1 (Busted Bets +1) Ha szétválasztunk majd utána duplázunk, és az osztónak blackjacke van, akkor az összes tétünket elveszítjük.

Bónuszok

A játék különlegessége, ami annyira népszerűvé teszi, hogy a 21-es értékért különböző arányokban, bónuszt kapunk, attól függően, hogy hány darab és milyen színű lapokkal értük el.  




21-es
érték típusa
Milyen
arányban fizet
5 db lapból 3:2
6 db lapból 2:1
7 db
vagy több lapból
3:1
6-7-8-as
különböző színű
 lapokból
3:2
6-7-8-as
egyforma színű  lapokból
2:1
7-7-7
különböző színű
 lapokból
3:2
7-7-7
egyforma színű  lapokból
2:1
6-7-8-as
pikkből
3:1
7-7-7
pikkből
3:1

Ezek a bónuszok többnyire a szétválasztás vagy duplázás után nem érvényesek.

Ez persze így nagyon csábítóan hangzik. Mielőtt azonban bárki is nagyszabású terveket szövögetne ezzel kapcsolatban, és elragadná a fantáziája, annak ajánlom hogy tanulmányozza át a következő táblázatot. A táblázat azt mutatja, hogy hat paklis játékban, hány kezenként fordulhatnak elő a fenti lapkombinációk.



21-es
érték típusa
Spanish
21
Pontoon
5 db
lapból
390 340
6 db
lapból
2954 2465
7 db
vagy több lapból
17640 14005
6-7-8-as
különböző színű
 lapokból
485 459
6-7-8-as
egyforma színű  lapokból
1812 1720
7-7-7
különböző színű
 lapokból
5419 4652
7-7-7
egyforma színű  lapokból
22409 19701
6-7-8-as
pikkből
5270 5008
7-7-7
pikkből
67377 59020


Szuper Bónusz

További érdekesség, hogy egyes helyeken, ha 5-24$-os limiten játszunk, és az osztó látható lapja egy hetes, és három darab egyforma színű hetes lappal nyerünk akkor 1000$-os bónuszt nyerünk.
Ugyanezért 25$ feletti limiten 5000$-os  jutalomban részesülünk.

Az asztalnál ülő többi játékos, ilyenkor 50$-os "irigység bónuszt" kap.

Ennek esélye hat paklis játékban, esélyekben (oddsokban) kifejezve: 1:668382. (Ejtsd:1 a 668382-höz)  Azaz 668383 alkalomból egyszer fog bejönni, és 668382 esetben nem.

Százalékban kifejezve, annak esélye, hogy ez megvalósuljon  0,00014961481665 %.

Ugyanennek az esélye nyolc paklis játékban 1:549188 azaz 0,0001820866769 %.

Tehát kimondhatatlanul, és elképzelhetetlenül kicsi.

Előnyök-hátrányok 

A Spanish 21-ben

Katarina Walker, a The Pro's Guide To Spanish 21 And Australian Pontoon című könyve szerint a Spanish 21-ben a ház előnye a következő táblázat szerint alakul:



Pakliszám Szabályok A
kaszinó előnye %
6 Az osztónak
meg kell állnia A6-on
0.37
8 0.38
6 Az osztónak
húznia kell A6-ra
0.78
8 0.79
6 Az osztónak
húznia kell A6-ra
Többször lehet duplázni
0.42
8 0.44

Tehát amint látható, a hagyományos blackjackhez hasonlóan, ha az osztónak húznia kell szoft 17-re, az jelentős hátrányba hoz minket. Ezért elsősorban olyan játékot érdemes keresni, ahol hat paklival játszanak, az osztónak meg kell állnia A6-on, és többször is lehet duplázni.

Máshol a ház előnyét egyszerűen egy közelítő értékkel adják meg, amely szerint ha az osztónak húznia kell A6-ra akkor a ház előnye 0.76%, ha meg kell állnia A6-on akkor 0.40%.  

A ház előnye a következőképpen módosul az alábbi szabályok változásával:



Szabályvariáció Változás
a ház előnyében %
Nincs
feladás (H17)*
0.018
Nincs
feladás (S17)**
0.006
NDSA***
  (H17;S17)
0.28
NDSA
újraduplázással
0.29
Szétválasztás
után a
Blackjack 3:2 arányban fizet
-0.19
A pozitív értékek növelik, a negatív érték csökkenti a ház előnyét!

* H17 = Az osztónak húznia kell A6-ra
** S17 =  Az osztónak meg kell állnia ász haton
*** NDSA (not allowed to draw on split Aces) = ászokat nem lehet szétválasztani

A Pontoon-ban

A Wizzard Of Odds szerint az Ausztrál Pontoon-ban a ház előnye a következőképpen határozható meg.


A meghatározás alapjául a Sydney-ben található kaszinók játékszabályait veszi. Eszerint, 8 paklis játékban, ahol bármely első két lapra lehet duplázni, az ászokat csak egyszer lehet szétválasztani, és a BB+1 szabály érvényben van, a ház előnye 0.42 %

Katarina Walker szerint hat paklis játékban, ahol a BB+1, az OBBO, és az NLC szabály érvényben van, és csak egyszer lehet szétválasztani akkor a kaszinó előnye 0.41%.

8 paklis játék esetén ugyanezekkel a szabályokkal a ház előnye 0.44%. 


Az egyéb szabályvariációk okozta változások:



Szabályvariáció Változás
a ház előnyében %
Négy pakli -0.08
Hat pakli -0.03
OBBO 0.01
ENHC 0.06
Csak
2 kézig lehet szétválasztani
(ászokat nem lehet szétválasztani)
- 0.03
Csak 2 kézig lehet szétválasztani
(ászokat is)
-0.11
3 kézig lehet szétválasztani
(ászokat nem lehet szétválasztani)
-0.05
Csak az első két lapra lehet duplázni 0.16
A pozitív értékek növelik, a negatív értékek csökkentik a ház előnyét!

Tehát ahogyan azt a blackjackben már megszoktuk, minél kevesebb paklival, játszunk, minél többször lehet szétválasztani, vagy duplázni, az előnyök annál inkább nekünk kedveznek.


A következő részben a Spanish 21-hez, és a Pontoon-hoz használható alapstratégiákat vizsgáljuk meg.



Már megjelent A Blackjack Alapjai című ingyenes e-könyv 

Töltsd le most!





Kérdésed, véleményed van? 

Írj ide:  billybones81@gmail.com